Mašinska škola u Prijedoru raspisala je javni poziv nezaposlenim licima za prijavu na program osposobljavanja tapetara, koji se organizuje u okviru projekta “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta”.
Program osposobljavanja organizuje se u sklopu krovnog projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” koji finansira EU, a sprovodi Međunarodna organizacija rada /ILO/.

Projekat realizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora u partnerstvu sa Gradom Prijedorom, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Mašinskom i Poljoprivredno-prehrambenom školom iz ovog grada, te Klasterom “DRVO-PD” i “Edna Metalvorkin” DOO.

U okviru projekta, s ciljem podrške zapošljavanju, planirano je osposobljavanje nezaposlenih lica za deficitarna zanimanja u struci drvoprerade/namještaja.

Ciljna grupa poziva su lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske-Biro Prijedor, zainteresovana za sticanje kvalifikacija i vještina za zapošljavanje na radnom mjestu tapetar.

Program osposobljavanja za tapetara izvodi se u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih Srpske, odnosno javno priznatim programom i traje 100 časova, od kojih je 20 časova teorijske i 80 časova praktične nastave.

Teorijski dio obuke obavljaće se u prostorijama Mašinske škole Prijedor, a praktični dio u lokalnim preduzećima uključenim u realizaciju ovog projekta.

Po uspješnom završetku programa stiče se uvjerenje o osposobljenosti koje ima snagu javne isprave, uz mogućnost zapošljavanja u lokalnim preduzećima.

Obuka će biti besplatna za sve odabrane polaznike, a projektom se obezbjeđuju sredstva za materijal potreban za rad, zaštitnu opremu, ljekarska uvjerenja, stručne predavače i osiguranja od nezgoda na praktičnom radu.

Javni poziv biće otvoren 10 dana od dana objave, odnosno do popune planirane grupe polaznika.

Odabir polaznika za program osposobljavanja vrši Zavod za zapošljavanje Republike Srpske-biro Prijedor, komisija Mašinske škole i predstavnici poslovnih subjekata koji će učestvovati u realizaciji programa osposobljavanja.

Minimalni broj polaznika je 12, a ukoliko se na konkurs prijavi više kandidata, prilikom izbora komisija će uzimati u obzir stepen ispunjenosti uslova u pogledu predhodnog obrazovanja, iskustva i mogućnosti zapošljavanja po uspješnom završetku programa.

Video: Kozarski