Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetit će Srbiju 1. novembra, na dan oslobođenja Beograda u Prvom svjetskom ratu 1918. godine, objavili su jučer navečer beogradski mediji.

Večernje novosti u izdanju za subotu, 30. juni, tvrdi kako bi, povodom 100. godišnjice završetka velikog rata, trebala biti upriličena velika vojna parada, kojoj će prisustvovati i šef Ruske Federacije.

Srbija bi, kako na svom portalu navode Večernje novosti, prilikom Putinove posjete mogla dobiti i ranije najavljenu rusku vojno-tehničku donaciju od 30 moderniziranih borbenih vozila BRDM-2 i 30 tenkova T-72, dogovorenu 2016. godine u okviru vojno-tehničke saradnja dvije države.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin potvrdio je ranije na susretu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Putin prihvatio poziv srbijanskog šefa države.

U saopćenju iz Vučićevog ureda Putinov odgovor ocijenjen je kao “velika čast za Srbiju” i “potvrda tradicionalnih prijateljskih srpsko-ruskih veza”.

Očekuje se da će tokom posjete ruskog predsjednika biti potpisano više sporazuma za još konkretniju saradnju Srbije i Rusije.

Novosti.rs