Poznata je priča o devet Јugovića, ali malo je poznata ona o devet braće Vajagića. Oni su se iz daleke Amerike prije stotinu godina uputili na Solunski front.

 

Vajagići su porijeklom iz Suve Međe kod Bosanske Krupe. Za boljim životom otišli su u Ameriku. Potom su dobrovoljno otišli na Solunski front, a dvojica među njima, Risto i Lazar, odlikovani su Karađorđevom zvijezdom. Po okončanju rata vratili su se u Vojvodinu gdje i danas žive njihovi potomci.

“Oni su ostali u razrušenoj Srbiji da grade Srbiju. Neki su se vratili ovamo u ove krajeve pa su opet 1941. morali da bježe od ustaša. Dakle naša priča je sveopšta srpska”, priča Nikola Vajagić, predsjednik Udruženja”Braća Vajagić”.

Rade Vajagić je unuk Riste Vajagića koji je za hrabrost na Solunskom frontu odlikovan Karađorđevom zvijezdom. Iako živi u Temerinu danas je došao u Ivanjsku, jer je želio da vidi zavičaj pradjedova.

Uz prisustvo potomaka i poštovalaca herojskog djela braće Vajagića, u hramu u Ivanjskoj kod Bosanske Krupe osveštana je spomen ploča poginulim Vajagićima.

“Moram priznati da nisam mnogo znao o porodici Vajagić, ali sada kada sam malo proučio, ponosan sam što imamo takve potomke”, rekao je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

Heroji i njihova djela često budu zaboravljeni, ali potomci Vajagića potrudili su se da ne bude tako. Podigli su spomen ploču i objavili monografiju “Dobrovoljci vojske Kraljevine Srbije – devetorica braće Vajagića”.

RTRS