Aero-klub “Prijedor” ekipni je pobjednik 23. Petrovdanskog padobranskog kupa, dok su u muškoj i ženskoj konkurenciji trijumfovali evropski i svjetski šampioni Mađar Ištvan Aštaloš i Magdalena Švertl iz Austrije.

Na sportskom aerodromu Urije takmičilo se 57 padobranaca iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Finske, Mađarke, Rumunije, Rusije i BiH.

Takmičarski skokovi izvođeni su iz helikoptera Oružanih snaga BiH, a padobranci su se takmičili u disciplini skok na cilj u serijama sa visine od 1.200 metara.

Ekipa Aero-kluba “Prijedor” bila je bolja od ekipe Aero-kluba “Ptuj” iz Slovenije, koja se plasirala na drugo mjesto, dok se na treće mjesto plasirala ekipa iz Srbije.

Član pobjedničkog tima Siniša Vujaković rekao je novinarima da su po tradiciji završnice između klubova iz Prijedora i Ptuja u posljednjih nekoliko godina dramatične i da se rješavaju na samom kraju takmičenja.

-Tako je bilo i ove godine i drago nam je što smo uspjeli da pobijedimo našeg velikog rivala – istakao je Vujaković.

U pojedinačnoj konkurenciji, Aštaloš je kao član kombinovane ekipe Mađarska-Rumunija trijumfovao ispred Boban Ivetića iz Prijedora i Tomaža Korpara iz Ptuja. Aštaloš, evropski prvak u padobranstvu, rekao je da je ovo bila dobra priprema za svjetsko seniorsko i vojno prvenstvo u padobranstvu.

Magdalena Švertl, član ekipe “Redbul”, koja je bila pobjednik u ženskoj konkurenciji, trostruka je svjetska šampionka u disciplini para-ski.

-Svaki uspjeh je značajan. I ovaj ovdje jednako je vrijedan, kao i pobjeda na svjetskom kupu, pogoto jer su uslovi bili teški, a takimičari veoma kvalitetni- izjavila je Švertlova.

Kup je ranije uvršten u zvanični kalendar svjetske Vazduhoplovne asocijacije, a takmičenje se odvija se po strogim FAI pravilima zbog čega se Petrovdanski padobranski kup ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije.

RTRS/prijedor24h