Prijedor je sve češća usputna stanica migrantima koji pokušavaju da se domognu zemalja Evropske Unije. Nakon što je prije nekoliko dana otkrivena grupa od 15 migranata, na prijedorskoj Autobuskoj stanici registrovana je nova od njih 12. Riječ je o šest odraslih i šestoro djece iz Iraka, koji su u Prijedor stigli redovnom autobuskom linijom iz Bihaća, a namjeravali su da putuju za Srbiju.

Prijedor, kao bitna raskrsnica puteva, sve češće je usputna stanica migrantima koji, zbog nemogućnosti prelaska granice sa Hrvatskom, u Bihaću i Velikoj Kladuši tragaju za alternativnim rješenjima.

Njih dvanaest, među kojima je bilo i djece, primijećeno je juče u poslijepodnevnim časovima na prijedorskoj autobuskoj stanici.

Migranti su u Prijedor stigli redovnom autobuskom linijom iz Bihaća, nakon čega su na prijedorskoj stanici pokušali da kupe karte za Beograd.

Migranti su stigli oko 15.00 časova. Čekali su autobus za Beograd, koji je iz Prijedora trebalo da krene u 20.00 časova.

Njihovu namjeru da otputuju ka Srbiji osujetila je prijedorska policija. Budući da su pronađeni van graničnog pojasa, policija je postupila u skladu sa standardnom procedurom.

“Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o državljanima Iraka, nakon čega su lica predata u nadležnost Službe za poslove sa strancima, terenski centar Banjaluka”, kaže Vesna Pačariz, portparolka PU Prijedor.

Očigledno, neki od migranata, zbog rigoroznih kontrola odustaju od prelaska granice sa Hrvatskom, i put ka “boljem životu” i Evropskoj uniji pokušavaju pronaći preko Srbije. Svaki dan ih iz Bihaća u ovom pravcu putuje sve više, tvrde prevoznici.

“Ne vozimo ih često, ali ima ih. Danas je trojicu preuzela policija u Blatnoj. Kupe kartu na biletarnici i voze se”, ističe Ibro Dizdarević, prevoznik iz Bihaća.

Činjenica da su migranti sve češće u njihovom gradu, uznemirila je i Prijedorčane.

Na području Prijedora, Novog Grada i Kozarske Dubice nedavno su otkrivena 32 migranta, koji su iz Cazinske Krajine stigli u potrazi za alternativnim rješenjima za prelaz u neku od zemalja EU.

RTRS