Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas svegog Sisoja. Srbi poštuju Sisoja kao kao zaštitnika djece i brzog pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji.

Ovaj svjetac je izuzetno poštovan i cijenjen kod majki i žena.

Zbog toga većina je običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa djecom. Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj „sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Vjeruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti djecu da istrče napolje i dobro pokisnu. U nekim krajevima  i do danas je sačuvao vjerovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju djecu. Zbog toga se vjeruje da danas djeca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni bježe i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovječno.

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bi krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da iscjeljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još zaživota se pročuo kao iscjelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savjet i lijek. Šesdeset godina je Sisoje živio u pustinji.

Kurir