U poznatoj galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru, u četvrtak, 26. jula, u 21 čas časova biće predstavljeno četvrto dopunjeno izdanje kultne prve knjige pjesama Nenada Grujičića „Maternji jezik”, koju je nadavno objavila beogradska „Prosveta”. Ovaj čuveni pesnički prvenac pojavio se pre četiri decenije (1978) u Beogradu, u poznatoj ediciji „Pegaz” Književne omladine Srbije.

Knjiga će biti predstavljena u Prijedoru, Novom Gradu, Hašanima i Vlasenici.

O toj knjizi je mnogo pisano još u Jugoslaviji, pa sve do današnjih dana. Preko četrdeset kritičara i pesnika potpisali su svoje tekstove i misli o prvenačkoj zbirci pesama „Maternji jezik” Nenada Grujičića u „Letopisu Matice srpske”, „Književnoj reči”, “Književnim novinama”, ”Politici”, „Oslobođenju”, „Večernjim novostima”, „Dnevniku”, „Nedeljnoj Dalmaciji”, „Odjeku”, „Poljima”, „Licima”, „Mladosti”, „Glasu omladine”, „Studentu”, „Našim danima”, „Zbivanjima”, „Bagdali” i drugim časopisima i listovima.

Pored autora “Maternjeg jezika”, na promociji u pjesnikovom zavičaju, u Prijedoru, gdje je Grujičić 2005. godine na Kozari primio i nagradu „Skender Kulenović”, nastupiće Mirko Vuković, Milan Milošević i Jovana Matijaš.

Već sutradan, 27. jula „Maternji jezik” će biti promovisan na manifestaciji „Rijeka misli” u Novom Gradu, gde će knjigu predstaviti Srećko Marčeta i Enes Kišević, te 28. jula u spomen-biblioteci osnovne škole „Branko Ćopić” u Hašanima, kao i 3. avgusta u Narodnoj biblioteci u Vlasenici, gde će o knjizi govoriti Aćim Todorović i Nedjeljko Žugić.

Takođe, 10. avgusta u Kneževini Gornja Dragotinja i Marini, kod Prijedora, gde je Grujičić prošle godine promovisan u ambasadora ove jedinstvene kneževine na Balkanu, biće promovisana njegova poznata antologija krajiških ojkača „Pjevaj, ori, prozore otvori”, šesto dopunjeno izdanje, gde će pored autora nastupiti i Milan Milošević i Olivera Brdar, kao i pevači i glumci, koji će izvoditi ženske i muške antologijske primere ojkačkog deseteračkog rimanovanog dvostiha.

“Posle predstavljanja novog izdanja Maternjeg jezika nedavno u Beogradu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, naći ću se u zavičajnim predjlima na arkadijskim stazama detinjstva gde očekujem nadahnute promocije. Pre svega, u Prijedoru, radosti moje rane mladosti, kada sam svoje prve pesme pisao na obali reke Gomjenice i Sane, i potom objavljivao u Kozarskom vjesniku, kao i nešto ranije, kao dečak, u Malim novinama i Veseloj svesci, a onda, kao srednjoškolac iz Potkozarja, u beogradskom Frontu i zagrebačkom Tinu.

A onda kao student književnosti u Novom Sadu, objavljujem svoju prvu knjigu „Maternji jezik” u Beogradu, koja je bila i ostala divno čudo. Uz nju sam naučio da prepoznajem dobre i loše ljude na književnoj sceni. Danas mladim pesnicima redovno govorim da moraju imati slično čulo iliti senzor da prepoznaju takve pojave i idu svojim putem. Pesnička inspiracija je po svome izvoru bogolika i traži zdravu ličnost i nepokolebivu veru u maternju melodiju sopstvenoga talenta”, kazao je Grujičić.