lako nadležne službe uklanjaju divlje deponije, nesavjesni građani ih i dalje stvaraju. Na jednoj takvoj, u naselju Gomjenica, tokom noći spaljuju se stari pneumatic i. Mještani ogorčeni, kažu velike količine vatre i dima ugrožavaju im život i zdravlje.

Đoško Rasula u naselju Gomjenica, nedaleko od rijeke Sane, živi od devedesetih godina kada je izbjegao iz Sanskog Mosta. Skoro svako veče, naselje se ne vidi od dima, koji dopire iz ogromne divlje deponije.

Smeta nam mnogo taj cmi dim, to je oblak, to je strahota. Najviše djeca ispaštaju. Ispaštamo i mi, ispaštaju biljke, sve. To je toliki dim, toliko se pali da je nemoguće disati. Ovo je prešlo sve granice, kaže Rašula.

Đoškovu priču potvrdile su komšije koje nisu željele da pričaju javno. Kažu, smatraju da se gume i smeće dovlači organizovano iz drugih dijelova grada. U Komunalnoj policiji ističu da se stare gume spaljuju kako bi se dobilo željezo koje se prodaje na otpadu.

Zbog kršenja zakona, angažovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, objašnjava šef Odsjeka Komunalne policije, Darko Avramov.

– Nastojaćemo đa, u skorije vrijeme, pokrijemo taj teren video-nadzorom kako bi došli do izvršilaca. Naši apeli nisu urodili plodom. Vidjećemo da najrigoroznijim kaznama sankcionišemo ljude koji ugrožavaju kompletan dio naselja, odnosno našeg grada – kaže Avramov.

Bez obzira na uklanjanje divljih deponija i redovan odvoz smeća, nesavjesni građani bacaju smeće gdje god stignu. Za stvaranje divljih deponija i paljenje vatre na otvorenom, za fizička lica propisane su novčane kazne od 50 do 300 maraka.

I. Pekarić/Kozarski