U Spomen-područje i nekadašnji ustaški logor smrti Jasenovac stigla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Nakon nje stigao je i predsjednik Izraela Reuven Rivlin.
Thumbnail

Predsjednici Izraela i Hrvatske održali su govore u kamenom cvijetu u Jasenovcu.

Thumbnail

Izraelski predsjednik nazvao je Jasenovac Aušvicom Balkana.

“Stotinama godina Hrvatska je bila dom Jevrejima, ali je u Drugom svjetskom ratu postala, za većinu njih, masovna grobnica.Osim Jevreja, na desetine hiljada Srba, Roma i antifašista je ubijeno ovdje. Osim Jevreja, na desetine hiljada Srba, Roma i antifašista je ubijeno ovdje”, rekao je predsjednik Izraela.

“Ustaški režim bio je jedan od najstrašnijih slika nacističkog režima i rastao je u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Izraela.

“To je režim koji je bio aktivni partner u zločinu. Neki vjeruju, posebno danas, da istorijske činjenice Drugog svjetskog rata, isključuju ih iz bilo kakve moralne odgovornosti lične i nacionalne, za užase koji su se dogodili na njihovoj zemlji. Bio sam prisutan u Knesetu kada su predsjednici Hrvatske tokom proteklih godina govorili i prepoznali njihovu moralnu i nacionalnu odgovornost. Tražili su oproštaj i obavezali se da će se nastaviti boriti protiv razmišljanja o stradanjima koja su još uvijek duboko ukorijenjena. Pozdravljamo njihove tadašnje riječi, ali i očekujemo da Hrvatska sposonost da se nosi sa prošlošću, a ne da ignoriše je moralna obaveza i to je osnovni dio svakog pravednog društva.Samo poštenim i hrarim odnosom prema prošljošću i obrazovanjem mlađih generacija sa ovog mjesta možemo da kažemo- Nikada više”.

Thumbnail

“Ovdje sam tužna zbog svih žrtava Holokausta i žrtava ustaškog režima koji je donio stradanje Jevrejima, ali i Srbima, Romima i Hrvatima”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

“Tom režimu su se suprostavili brojni Hrvati. Savremena Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i domovinskom ratu. Bili smo prisiljeni da se odbranimo od agresije. Nijedan politički cilj ne može da opravda zločine koji su počinjeni u njegovo ime”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Grabar Kitarović je navela i da osuđuje manipulacije brojem žrtava Jasenovca.

Rivlin je juče doputovao u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj.

Kako javlja reporter ATV-a, preduzete su jake mjere bezbjednosti.

Thumbnail

U agendi Ruvlinove balkanske turneje piše da je logor Jasenovac bio poznat po “nehumanosti i divljaštvu”.

Thumbnail

Džerusalem post je naveo da je broj ubijenih u logoru smrti izmežu 600 hiljada do 1,4 miliona.

Thumbnail

U opisu Ruvlinove posjete Balkanu, Džeruzalem post navodi da izraelski predsjednik 27.jula iz Hrvatske stiže u Beograd gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.Navodi se da će ta posjeta imati  “poseban odjek”  imajući u vidu skorašnja politička dešavanja u Izraelu.

Thumbnail

Izraelski predsjednik rekao je tokom jučerašnjih razgovora u Zagrebu da je neophodno zajedničko suočavanje sa prijetnjom mržnje i terorizma.

“Branićemo naše narode i naše vrijednosti – zajedno”, dodao je Rivlin.

ATV