Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je za Srnu da svaki pomen promjene imena Republike Srpske predstavlja provokaciju i nipodaštavanje istorijske činjenice.

– Ne mogu se povezivati pojedinačne žrtve sa nazivom Republike za koju je proliveno mnogo krvi u najtragičnijim borbama srpskog naroda za slobodu – poručio je Mitrović.

Komentarišući izjavu Davora Dragičevića, oca nastradalog mladića Davida Dragičeviča iz Banjaluke, da mu je svejedno da li će se Republika Srpska i dalje zvati Republika Srpska ili BiH, Mitrović je rekao da je za Republiku Srpsku žrtvu podnijelo 30.000 poginulih boraca i civila, kao i gotovo 40.000 ratnih vojnih invalida.

On je dodao da se ne smije nipodaštavati ni svojatiti ni Trg Krajine u Banjaluci, jer to nije korektno prema svim poginulim u ime slobode i stvaranja Republike Srpske.

– Porodice poginulih boraca i nestalih civila sigurno neće prihvatiti takve pojave, a pogotovo konačna rješenja. U promjeni imena tako važnog mjesta u Banjaluci najznačajniju ulogu treba da imaju porodice žrtva iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i bez takve konsultacije i rasprave niko ne smije svojatati Trg Krajine bez obzira na individulane frustracije i razočarenja – naglasio je Mitrović.

RTRS