Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na Ognjenu Mariju. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju ovaj praznik, pa se savetuje odlaganje svih poslova.

Sveta velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija, borac je za hrišćansku veru, ali je i zaštitnica žena. Prema narodnom verovanju, ona pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u “ognjevite” svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi.

Sveta velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija Foto: Wikipedia/Anonymous

U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obeležen “crvenim slovom”, ali žene toga dana odbijaju da zadenu čak i iglu u konac, iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

U nekim pravoslavnim crkvama slavi se kao Margarita Antiohijska, koja je postradala zbog vere u Hrista.

Mošti su joj se nalazile u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedi. U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i pravoslavni i muslimani.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen “crvenim slovom”, ali se ipak veoma poštuje i u crkvi u narodu.

Telegraf.rs