Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, smatra da se nije trebalo ići u posebnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o slučaju Davida Dragičevića i kada je formiran Anketni odbor.

“To se pretvorilo u jednu političku priču. Opozicija nije mogla dozvoliti sebi tu vrstu luksuza da se ta sjednica ne održi”, izjavio je Žunić u emisiji “1 na 1” Alternativne televizije.

Misli da Anketni odbor nije dobro uradio svoj posao i došlo se do politikanstva.

“Dobili smo neke zaključke sa kojim dijelom mogu da se složim ali i koji su praktično ušli u neku  antiustavnu sferu. Mislim da je bilo logično da Narodna skupština zbog svog digniteta te zaključke ne usvoji”, kazao je Žunić.

Očekuje da Tužilaštvo radi svoj posao i rezultate istrage predstavi javnosti jer je ovo slučaj koji je izašao iz nekih normalnih situacija koje se tiču i policije i Tužilaštva.

“Nismo mi kao narodni poslanici tu bili u mogućnosti da išta riješimo. Davor Dragičević, sa kojim iskreno saosjećam kao otac, je tražio od nas da se pojedinačno izjasnimo da li je to bilo ubistvo ili nije. Mislim da ni jedan narodni poslanik nema ni pravo ni mogućnost da kaže šta se tu desilo ako za to nema dokaze. Ja sam o tome znao neke stvari koje sam pročitao u medijima i nisam imao hrabrosti da tada kažem šta se desilo u tom slučaju”, rekao je Žunić koji dodaje da svaki dan očekujem da neke nove podatke i da se istina otkrije.

“Stavljana su imena narodnih poslanika na navodni sud srama. Kada god izgovoriš nešto što ne odgovara porodici lil grupi završiš na stubu srama”, istakao je Žunić.

On je komentarišući situaciju u Derventi odakle dolazi istakao da je to opština koja je ostvarila značajne rezultate. Poseban naglasak stavlja na ekonomiju i naglašava da su nedavno dvije firme iz Austrije i Njemačke uzele zemljište i počele da grade u Derventi.

“Nije bilo partijskih zapošljavanja, probali smo da nađemo najbolje kadrove i  to je nekakav spoj koji bi svi trebali zajedno da primjenimo. Opština Derventa je poznata po tome da ima najmanji broj zaposlenih u opštinskoj administraciji u odnosu na broj stanovnika”, rekao je Žunić.

Smatra da je ovaj mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske bio buran ali da je parlament RS je ipak bio najefikasniji u BiH.

“Donijeli smo više zakona nego  npr. u Hrvatskoj.Stalni pokušaji opozicije da zanemari rezultate izbora je doveo do toga da su sjednice bile burne. Mislim da je bilo puno politikanstva i mogli smo da uradimo bolji posao”, kazao je Žunić.

Pokušaje opozicije da zviždaljkama izazovu krizu u skupštini naziva besmislenim.

“Pretpostavljam da su očekivali da se ispred skupštine okupi određen broj ljudi koji to podržavaju pa da krenu u neku vanparlamentarnu borbu. Mislim da je opozicija više kršila Poslovnik o radu. To je sveto pismo Narodne skupštine. Mislim da nije bilo njegovog kršenja na način na koji je to opozicija željela predstaviti”, izjavio je Žunić.

Dodaje da je u ovoj državi sve vezano za izbore, ali da to nema veze sa najavljenim povećanjem plata jer su se za to sada stvorili uslovi.

Kaže i da se u narednom periodu  sprema još jedan set zakona koji će doprinjeti da privrednici lakše rade.

“Vjerujem da će to dovesti do povećanja plata u realnom sektoru. Svu snagu trebamo usmjeriti u to da visokobrazovane ljude zadržimo ovdje”, objašnjava Žunić.

Misli i da u Sarajevo treba da idu najjači kadrovi koji postoje u Republici Srpskoj.

Govoreći o nadolazećim izborima napominje da SNSD radi istraživanja od nove godine svaki mjesec i očekujem pobjedu SNSD-a u njegovoj izbornoj jedinici i pobjedu Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

“Moj rad će građani ocijeniti u oktobru. Mislim da narodni poslanik mora ostati u kontaktu sa bazom i biti vezan sa svojoj lokalnom zajednicom. Trudio sam se koliko sam mogao da to uspijem”, rekao je Žunić i dodao da je jedan od ciljeva koje je sebi postavio da Derventa dobije status grada.

ATV