Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra neprimjerenim i provokacijom za srpski narod otvaranje spomen-česme “u čast stradalim Bošnjacima” u Fazlagića Kuli kod Gacka, zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata.

– Otvaranje ove spomen-česme u najmanju ruku predstavlja provokaciju za srpski narod. Nije mi poznato kakvo uopšte značenje ima ova česma u muslimanskom svijetu na našoj teritoriji, ali mislim da ovo ne vodi ničemu dobrom, pogotovo kada se to dešava na mjestu zloglasnog ustaškog uporišta iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli – rekao je Savčić za Srnu.

Savčić je upitao šta bi se desilo da nekom iz srpskog naroda padne na pamet da podiže nekakav spomenik na mjestu stradanja Bošnjaka.

– Ako budemo išli tim putem da jedni druge provociramo, da neprekidno podsjećamo na nešto iz daleke prošlosti onda ne vidim budućnosti na ovim prostorima – istakao je Savčić.

Komentarišući činjenicu da je na zahtjev Islamske zajednice BiH ministar odbrane BiH Marina Pendeš potpisala saglasnost za slanje počasnog voda Oružanih snaga BiH na otvaranje ove spomen-česme, Savčić je rekao da mu nisu poznata pravila i rješenja u Oružanim snagama BiH.

– Nisam siguran da li je sve ovdje sa stanovišta procedure ispoštovano zbog čega bi odgovore na ova pitanja trebalo da daju nadležni u Ministarstvu odbrane BiH. Ukoliko bude prekršena procedura onda moramo postaviti ozbiljno pitanje svrhe postojanja Oružanih snaga BiH – kaže Savčić.

On je ocijenio besmislenim postojanje zajedničkih Oružanih snaga BiH, koje skupo plaćamo, da bi bile u funkciji provokacije drugih naroda.

– Ne želim da osporavam svakom narodu da obilježava mjesta stradanja svojih sunarodnika, ali to je neprimjereno u Fazlagića Kuli koja je čuvena po zlu i krvava. Siguran sam da bi se u njoj ponovo desile iste stvari u proteklom ratu da nije bilo istorijske uloge Vojske Republike Srpske u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske – zaključio je Savčić.

U Fazlagića Kuli kod Gacka otvorena je spomen-česma “u čast stradalim Bošnjacima” iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, osim zvanične zastave BiH, “ukrašavala” je i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH.

SRNA/RTRS