Prijedorska Gradska izborna komisija /GIK/ danas je dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima za oktobarske opšte izbore u BiH.
Predsjednik GIK-a Željko Škondrić rekao je da Izborna jedinica Prijedor ima 132 redovna biračka mjesta na kojima će učestvovati 61 politički subjekt, među kojim je i šest koalicija.

On je naveo da je potrebno popuniti 629 pozicija za članove biračkih odbora i njihove zamjenike.

“Politički subjekti danas su dobili pozicije, a rok za predlaganje članova biračkih odbora je 15. avgust, nakon čega će GIK imati obavezu da do kraja avgusta formira biračke odbore. Dalje slijedi obuka i sertifikacija članova biračkih odbora”, rekao je Škondrić novinarima.

On kaže da je ovo zajednički posao svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima i GIK-a, sa ciljem što bolje pripreme.

“Mi smo predstavnicima političkih subjekata dostavili i set pravilnika i upoznali ih o osnovnim pravilima u izbornom procesu, kao i sa izmjenama koje su se dogodile u međuvremenu, a vezane su za taj proces”, istakao je Škondrić.

On je napomenuo da broj članova biračkih odbora zavisi od biračkog mjesta, pa će na onim koja broje do 350 glasača birački odbor imati tri člana, a preko toga će imati pet članova.

“Novina je da zamjenici predsjednika i članova biračkih odbora neće biti angažovani na brojanju već samo ako treba da zamijene odsutnog predsjednika ili člana biračkih odbora”, rekao je Škondrić.

Biračko tijelo u Prijedor čino 85.000 glasača, a zadnji presjek na osnovu kojih će biti poznato koliko glasača ima pravo izlaska na izbore biće krajem avgusta.

Video: Kozarski