SNSD podržava 40,2 odsto ispitanih građana Republike Srpske, dok SDS ima duplo manju podršku – 20,3 odsto ispitanika. To pokazuju najnoviji peliminarni rezultati istraživanja javnog mnjenja , koje je u posjedu ATV-a, a koje je krajem jula radila agencija iz Srbije.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 3.209 građana Republike Srpske. Od tog broja, PDP je podržalo 9,3 odsto anketiranih, DNS 9,1, Socijalističku partiju 5,8, a SDA 3,8 odsto anketiranih građana.

Oko sedam odsto ispitanika će glasati za ostale političke partije. Isto istraživanje pokazuje da SNSD-ovog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, podržava 46 odsto anketiranih birača, a PDP-ovog Mladena Ivanića, 28 odsto.

Thumbnail

Milorad Dodik poručuje da vjeruje rezultatima istraživanja.

“Mislim da se tu radi o agenciji koja je, u pravilu, pogađala sve izborne rezultate. Mi nemamo razloga naravno da u to ne vjerujemo. Vjerujem da, obilazeći čitavu Republiku Srpsku da je koncentracija i okupljanje naroda oko ideje same RS, njene zastave, da je vidljivo i da je veliko, i da ne opraštaju drugoj strani izdaju time što favorizuju institucije BiH”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Kada su u pitanju kandidati za predsjednika Republike Srpske, i tu, prema rezultatima istog istraživanja, prednjači SNSD-ov kandidat. Željka Cvijanović uživa povjerenje 35 odsto anketiranih građana, a SDS-ov Vukota Govedarica dobio je podršku od 23 odsto ispitanika.

Thumbnail

Cvijanovićeva poručuje da prati istraživanja i da su, kako kaže, rezultati sve bolji.

“Nemam nikakvu dilemu da građani prepoznaju šta su prave vrijednosti političke. Da je to jaka RS. Moramo čuvati naše institucije. Ne smijemo se kockati našim institucijama zato što nam je važna neka sarajevska fotelja”, kaže Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Od 3.209 anketiranih građana Republike Srpske, 65 odsto je iz urbanih, a 35 odsto iz ruralnih sredina. Nešto više od polovine ispitanika su muškarci, a prosječna starost anketiranih građana je 45 godina. Kada je u pitanju obrazovna struktura, najveći udio ispitanika je sa srednjom stručnom spremom.

ATV