Problem nelegalne sječe stvara velike štete „Šumama Republike Srpske“. Šumokradlca ima i na području koje pokriva Šumsko gazdinstvo „Prijedor. Krađa šume najviše je izražena na međuentltetskoj liniji.

– Samo Oštra Luka Ima oko 60 km međuentltetske granice. Slično je i u Novom Gradu. Ima jako mnogo miniranih područja iz kojih šumokradice ulaze u naše šume. Sve to nam otežava rad na terenu – pojasnio je Šaša Bursač, direktor ŠG “Prijedor”.

Često se dešava da šumokradice načine šumsku krađu na teritoriji RS, pa se vrate u Federaciju BiH. To onda više nije u nadležnosti Minitarstva unutrašnjih poslova RS, pa je neophodna saradnja sa policijskim službama iz Federacije BiH. Ipak Bursač naglašava da je nelegalna sječa na području ŠG „Prijedor svedena na minimum.

-Očekujem da ćemo se ove godine, kad su šumske krađe u pitanju, zaustaviti na nekih 100 kubika. Kad se uzme u obzir da 2018. u planu imamo sječu od 135.000 kubika, iznos koji je otpada na nelegalnu sječu i nije tako velik – kaže Bursać.

On je napomenuo da se o ovoj pojavi vodi računa. Čuvarske službe su svakodnevno na terenu i na godišnjem nivou podnese se preko stotinu prijava po osnovu šumske krađe. Većina nastale štete se naplati, dodaju u Šumskom gazdinstvu.

Z. Jelić/Kozarski