Istorijski kamp fudbalskog kluba Crvene zvezda iz Beograda uspješno je završen u Kanadi. Naime, od 5. do 9.  avgusta ne terenima srpskog imanja Svete Trojice u Binbruku pored Hamiltona, po prvi put u istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba, odrzan je fudbalski kamp na severnoameričkom kontinentu. U izvanrednoj organizaciji domaćina kampa, Fudbalskog kluba “Srbija” iz Hamiltona,17 pionira uzrasta od pet do 11 godina uspešno je završilo program kursa kojeg su realizovali mladi, ali izuzetno stručni fudbalski pedagozi iz Beograda. Najviše se radilo na individualnim vježbama tehnike, sa loptom i bez lopte, kao što su brzina, izdržljivost i agilnost. Uz treninge dva puta dnevno odigrano je nekoliko kontrolnih utakmica da bi se video potencijal igrača.Uz veliko zadovoljstvo samih polaznika kampa, njihovih roditelja i izvršioca planiranog programa, učinjen je velik napredak u razvoju srpskog i kanadskog fudbala u ovom delu Kanade.

Posebno zadovoljstvo ovdašnjoj fudbalskoj javnosti pružili su članovi fudbalskog tima Crvene zvezde uzrasta do devet godina koji su bili gosti svojih vršnjaka u Hamiltonu. Zvezdine nade i mali šampioni pokazali su sav svoj raskošni talenat, odigravši nekoliko utakmica sa svojim domaćinima i drugim ekipama tokom svog boravka u Kanadi. Mnogobrojna publika koja je posmatrala ove utakmice u Binbruku, Nijagari, Vajnoni i Torontu, srdačnim aplauzima ispratila je brojne atraktivne poteze učesnika ovih utakmica. Naravno, Zvezdaši nisu imali ozbiljnijeg problema da zabeleže sve pobede, pa i onu protiv kvalitetne ekipe FK Toronto. Osim spotskog dela bilo je i vremena za zajednička druženja. Tako su  mladi fudbaleri iz Srbije obišli Nijagarine vodopade i najpoznatije zabavni park u Torontu, zajedno sa svojim domaćinima, srpskom djecom iz Hamiltonu, sa kojima su ostvarili predivnu sliku u mozaiku novih prijateljskih veza za dolazeći period.

Svoje iskreno zadovoljstvo nije sakrivao prvi čovjek Zvezdine ekspedicije i direktor Zvezdine škole fudbala Vladimir Cvjetićanin :

– Rukovodstvo i naši mladi igrači oduševljeni su gostoprimstvom i pažnjom koju smo doživjeli ovdje u Kanadi. U svoje ime i ime naše djece zahvaljujem se svima na srdačnom dočeku. Uverili smo se da ovde ima veoma talentovane dece, naročito one najmlađeg uzrasta. Sigurno je to rezultat novog načina rada koji će donijeti mnogo uspeha i srpskom i kanadskom fudbalu. Potrebno je da se samo nastavi započeto i uspeh je zagarantovan u narednim godinama. Želim istaći da smo u našem radu kombinovali srpski i engleski jezik, što se pokazalo veoma korisnim jer su mladi polaznicii proširili svoje znanje iz jezika svojih predaka. Primetili smo da nedostaje više znanja o Srbiji i mislim da nije dovoljno da deca o Srbiji uče jedino od roditelja. Takođe želim da pohvalim rukovodstvo i trenere Hamiltonske “Srbiji”, na njihovom izvanredom radu i vidljivim rezultatima, istakao je Cvjetićanin.

Rukovodsvto Hamiltonske “Srbije”, njeni mladi treneri koji su iskoristili priliku da mnogo nauče od svojih kolega iz Beograda, kao i roditelji i brojni volonteri, ističu veliko zadovoljstvo što su bili domaćini ovim divnim ljudima i fudbalskim stručnjacima iz Srbije.

Predsjednica “Srbije” Jelica Lela Stevanović se zahvalila stručnom timu Crvene zvezde koji je omogućio srpskoj i kanadskoj  deci da osete što znači trenirati sa Zvezdinim trenerima.

-Našu želju da nastavimo započetu saradnju ostvarićemo kroz skoro potpisivanje dogovora o novim kampovima za naše mališane, najavljuje ona.

Nije tajna da je glavni “krivac” što je Zvezdina ekipa boravila u Kanadi tehnički direktor Hamiltonske “Srbije” i jedan od trenera Marko Ristic. Zadovoljan što je planirani program uspješno realiziran, ističe:

-Sve ovo što doživljavamo ovih dana je rezultat našeg novog načina rada kojeg smo zajednički planirali za naše pionirske uzraste. Porastom broja članova u našim ekipama rezultiralo je porastom kvaliteta igre što se odrazilo i dobrim rezultatima u takmičenjema. Naš plan je da nastavimo ovako, ako ne i bolje, a to podrazumjeva i nastavak saradnje sa Crvenom zvezdom i sa novim školama fudbala za našu decu. Siguran sam da će novi kamp u 2019. povodom Vidovdana, na ovom istom mjestu, okupiti jos više polaznika. Pozivamo roditelje da nam veruju i da budu dio nas, jer je naš krajnji cilj zdrav odgoj srpske dece na ovim proistorima, razvijanje srpskog jezika i sveopšte srpske kulture. Zadovoljstvo mi je što sam dio svega onog što se ovih dana dešavalo na prvom fudbalskom kampu u Hamiltonu, kazao je Ristić

Kako to priliči u ovakvim susretima, domaćini su rukovodstvu i mladim fudbalerima Crvene zvezde pripremili prigodne poklone koje su uručili predsjednica Lela Stevanović, potpredsjednik Vojo Stefanović, te tehnički direktor Marko Ristić. Direktor ovogodišnjeg kampa Dejan Rajšić svim je polaznicima kampa uručio diplome kao dokaz o položenom program

Brojni pojedinci i kompanije pomogli su da se program ovogodisnjeg kampa uspjesno realizira. To su: Dr. Aleksa Čenić, Dr. Goran Jovanović, Srbija iz Nijagare, Prica Global, Cladco, Ontario Stone Design, Skylon Tower Niagara, Krown Kafe, Gala Bakeri, Scout cafe,

Butler’s Kitchen, Bublen constraction Ltd, Winona Vine Estates, Boks konstraction design, Bolic Bros Inc, Srpski četnici Ravne gore. Domaćin kampa Fudbalski klub “Srbija” iz Hamiltona svima upućuje riječi zahvalnosti.

Ilija Vujanović/prijedor24h