Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da odredi pritvor od 30 dana Hasanu Ružniću koji je u okviru predmeta “Atif Dudaković i drugi” osumnjičen za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95” tokom 1995. godine, izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je naveo da bi Sud odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH trebalo da donese u roku od 24 časa.

Ružnić je juče predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Hrvatske, nakon čega je transportovan u Sarajevo, gdje ga je ispitao postupajući tužilac.

Osumnjičeni je na osnovu međunarodne potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, uhapšen na području Hrvatske 29. jula.

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi istragu protiv Ružnića, koji je osumnjičen da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa takozvane Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu strijeljano je i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila, kao i vojnika koji su se prethodno predali, a Ružnić je osumnjičen da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu “Atif Dudaković i drugi”, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

SRNA/ATV