Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ponovnim tvrdnjama da je uticao na to da ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov dođe u Banjaluku želi da skrene pažnju sa činjenice da je Savez za promjene sa svojim partnerima uveo sankcije ruskim građanima, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Ovdje se, dakle, radi o tome da Igor Crnadak želi da skrene pažnju javnosti sa toga da su predstavnici Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH učestvovali u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, čime su se priključili najrusofobnijim zemljama u Evropi. Dokaz tome je da je jedan ruski književnik /Zahar Prilepin/ vraćen sa granice pod obrazloženjem da je prijetnja za bezbjednosti BiH”, naglasio je Kovačević.

Kovačević je ponovio da ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov definitivno u Banjaluku dolazi na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u Sarajevo ide na poziv ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

“Da je to tačno potvrđuje i to da je kompletan protokol posjete ministra Lavrova Banjaluci dogovoren sa institucijama Republike Srpske, prvenstveno sa kabinetom predsjednika Republike i Vladom Srpske”, izjavio je Kovačević Srni.

Prema njegovim riječima, ako već dolazi u Banjaluku na poziv Crnatka, kako on to tvrdi, kako je moguće da se sa njim Lavrov u Banjaluci neće ni sresti i kako je moguće da protokol posjete Banjaluci nije dogovarao sa Crnatkom.

Kovačević je napomenuo da, prema informacijama kojima u Srpskoj raspolažu, Crnadak bi trebao da se pripremi za razgovor sa Lavrovim, jer će on sigurno tražiti detaljno objašnjenje o tome šta se juče dogodilo u BiH, kao i spisak ruskih državljana kojim je Savez za promjene sa svojim partnerima uveo sankcije i zabranio ulazak u BiH.

Crnadak je danas rekao da je njegova sugestija bila da Lavrov za vrijeme posjete BiH, posjeti i Banjaluku.

Lavrov u Banjaluku dolazi 17. septembra, kada će prisustvovati osveštanju temelja crkve, koja se pravi u okviru rusko-srpskog kulturnog centra i sastati se sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.