Kočićev zbor je već počeo. Manjača grmi. Postavljeno je oko desetak šatora, ječi muzika, jaganjci se okreću na ražnjevima, peku ćevapi, a bikovi bodači pristižu u Stričiće i već oštre rogove na bodljavu na Zmijanju.

Postavljeni su i štandovi sa “rodoljubivim” suvenirima, majice sa likovima Čiča Draže, ruskog predsjednika Vladimira Putina, folk pjevača Baje Malog Knindže.

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

Patriotska majica košta od 12 do 15 KM, pivo 3 do 5 KM, ćevapi 5 do 6 KM.

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

Zna i se ko će gdje pjevati: Baja Mali Knindža nastupa kod Stojana Kočića,  Stoja u šatoru „Mali Raj“ , a Goci i Lazo u “Papilonu”. I ostale šatordžije imaju svoje favorite, a na Manjaču su pristigle i prve go- go plesačice, koje će oskudno odjevene zabavljati goste u sitne sate. I predsjednik RS Milorad Dodik će se vjerovatno, kao i ranijih godina, nakon govora u nedjelju latiti i mikrofona, ali se još ne zna u kojem šatoru.

Spremno je i 30 bikova koji će se na bukalištu, prostoru za borbu bikova, boriti za titulu Jablan, u teškoj i srednjoj kategoriji. Prvi put se na Kočićevom zboru sa svojim bodačima pojavio Dragan Andrić, zvani figura, i odmah postao atrakcija o kojoj se priča.

Među favoritima  koride na Kočićevom zboru je i Anto Budimir, zvani Ćani ili Rođeni, Hrvat iz “žeštokog” Posušja, koji je lani odbio 10.000 evra, koje su mu ponudili mu da odustane od Manjače, jer mu je, reče tada, bilo bitnije da dobije “pehar izgraviran na ćirilici”. Pehar nije dobio, njegov je bik Alkar izgubio u polufinalu, ali Ćani se vratio po trofej.

Na nezvaničnoj kladionici, na kojoj se već vrte hiljade evra, mnogi su se kladili na Edina Praćalića iz Vlasinja kod Mrkonjić Grada, odnosno na njegove favorite, bikove koji, kako tvrde poznavaoci prilika, “nisu nimalo jeftini”.

Nezvanično, najskuplji bik kupljen namjenski za ovogodišnji Kočićev zbor koštao je 10.000 evra.

Srpskainfo