Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović izjavio je da je neshvatljiva i nerazumna zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, koji propagira porodične vrijednosti i mir.

“Sva ova dešavanja nas upozoravaju i podstiču da u zajedničke organe u Sarajevu izaberemo predstavnike srpskog naroda koji će znati i imati hrabrosti da se suprostave ovakvim tendecioznim i neshatljivim napadima na istinske prijatelje srpskog naroda”, rekao je Petrović.

On kaže da ćutanje i pravdanje sadašnjih predstavnika Srba u Sarajevu da nisu znali za odluku o zabrani ulaska u BiH Prilepinu i da nije u njihovoj nadležnosti da reaguju i zaustave ovakve i slične postupke bezbjednosnih struktura BiH “po ko zna koji put pokazuju da oni nisu sposobni da obavljaju povjerene im poslove”.

Petrović je rekao da svi koji su pročitali Prilepinovo remek-djelo “Obitelj” i druga njegova dijela znaju da je to pisac koji ne ugrožava bezbjednost bilo koje države u svijetu, nego propagira istinske porodične vrijednosti i mir.

“Veoma sam ponosan što sam imao priliku da upoznam Zahara Prilepina tokom njegovog boravka u Višegradu i Andrićgradu u januaru 2017. godine, kada je dobio Andrićevu nagradu”, dodao je Petrović, te podsjetio da tada niko u Višegradu i BiH nije bio ni na koji način ugrožen njegovim boravkom.

U Banjaluci je sinoć trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je u četvrtak, 23. avgusta, na ulazu u BiH zabranjen ulazak zbog navodnih bezbjednosnih razloga.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenje.

SRNA/RTRS