Poruke o težnji srpskog naroda za slobodom i pravdom, cijeli dan odzvanjale su s Kočićevog rodnog Zmijanja.

Uprkos kiši i hladnom vremenu i ove godine na 53. Kočićevom zboru okupilo se više hiljada građana iz Republike Srpske i regiona. To je i jedinstvena prilika da se na jednom mjestu sastanu Krajišnici iz raznih dijelova svijeta, da bi odali počast velikanu pisane riječi, borcu za pravdu, slobodu i istinu.

Život, djelo i riječ književnog velikana Petra Kočića ostali su trajno upisani u kolektivno sjećanje srpskog naroda, istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, obraćajući se na Centralnoj manifestaciji 53. Kočićevog zborovanja.
Uz poruku da živi srpski narod i Kočićev duh, predsjednik Srpske rekao je i da BiH nije država, ali da to jeste Republika Srpska.

“Mi danas slobodno kažemo, mi smo Srbi na ovim našim prostorima i imamo svoje dvije države Republiku Srpsku i Srbiju, slobodno živimo i želimo svima da slobodno žive i slobodno se razvijaju i od nas im ne prijeti ništa”, kaže Dodik.

Program ovogodišnje manifestacije počeo je služenjem parastosa Petru Kočiću u Crkvi Klisina u Stričićima, a nastavljen je polaganjem vijenaca na obnovljeni spomenik borcima poginulim u Otadžbinskom ratu. U želji da odaju počast herojima koji su slijedili kočićevsku patriotsku misao i slobodarsku tradiciju, prisjetili su se onih koji su za svoj narod i vječna ognjišta, položili život.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su danas položili vijence poginulim borcima sa ovog kraja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Ovaj spomenik godinama je propadao. Mi smo prošle godine obećali da ćemo ga obnoviti i to smo uradili”, kazao je Radojičić.

U okviru Centralne svečanosti u Stričićima, Muzej Republike Srpske upriličio je izložbu “Kočićevo ognjište” autora Vladimira Đukanovića. Muzej Republike Srpske, Grad Banjaluka i Turistička organizacija Grada Banjaluka, ušli su u ovaj projekat formiranja Zbirke “Kočićevo ognjište”, a zbirka se odnosi na popunjavanje već postojećih objekata na lokaciji Kočićeve rodne kuće.

Muzejski savjetnik, etnolog Vladimir Đukanović rekao je da je na prostoru “Kočićevog ognjišta” danas otvorena planinska kuća-brvnara, a da je cilj opremanje svih kuća i formiranje zavičajnog muzeja “Kočićevo ognjište”.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević rekao je da je kroz Kočićev književni opus primjetna njegova borba za srpski jezik, slobodu i pravdu.

“Ovdje možemo da se prisjetimo Petra Kočića, da čitamo njegova djela, te da na taj način pokušamo da prenesemo sa generacije na generaciju važnost njegove borbe za slobodu i pravdu srpskog naroda”, naveo je Malešević.

Kočićev zbor je već pedeset godina sastajalište za sve one koji su napustili svoja ognjišta i koji ovaj vid saborovanja koriste za susret s komšijama i dragim ljudima.

Manifestacija 53. Kočićev zbor završena je večeras tradicionalnom borbom bikova i nadmetanjem u narodnim vještinama i sportovima.

RTRS