Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od članova Predsjedništva BiH da ga informišu o načinu na koji je donesena odluka o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH, ali i drugim licima, za koja postoje saznanja da su na spisku bezbjednosnih prijetnji po BiH.

Istovremeno, ambasada Ruske Federacije u BiH još nije dobila zvaničan odgovor zbog čega je Prilepinu zabranjen ulazak u zemlju, rečeno je našoj televiziji u Ruskoj ambasadi.

OBA BiH “revnosno” se brine za našu bezbjednost spriječivši Zahara Prilepina da učestvuje na Kočićevom književnom skupu. Sačuvala nas je i ruskog biznismena Konstatina Malofeeva i “pogubnog” djelovanja “Noćnih vukova”.

Svima je zabranila ulazak u zemlju, ali bez razumnog objašnjenja kako to književnik, privrednik i bajkeri mogu da ugroze BiH.

“To rade sve države bez obrazloženja. Kada je riječ o licima koja su prijetnja po nacionalnu bezbjednost, niko ne bi trebalo da diže frku”, ističe Osman Mehmedagić, direktor OBA BiH.

Šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac pita “kako je moguće da se donese akt kojim se zabranjuje ulazak uglednom ruskom književniku, a da pri tom kadrovi SDS-a i PDP-a koji sjede u toj službi, ne znaju ništa”.

“Ne vjerujem da ne znaju ništa, vjerujem da su zažmirili i pustili Bošnjacima da rade šta hoće”, kaže Košarac.

Sastavljači spiska nepoželjnih osoba u tajnoj službi mogu biti bezbrižni, jer Zajednička parlamentarna komisija za nadzor nad radom OBA odavno ne radi svoj posao.

Izvršno-obavještajni odbor kao savjetodavno tijelo za praćenje rada OBA posljednji put se sastao 1. avgusta, ali tada nije bilo riječi o tzv. crnim listama. Upitno je kada će odgovoriti na dopis šefa bh. diplomatije Igora Crnatka koji traži objašnjenje odluke o uskraćivanja prava na ulazak Zaharu Prilepinu kako bi o tome obavijestio rusku stranu.

“Kao član Izvršnog obavještajnog odbora još nisam dobio pisani zahtjev ministra Igora Crnatka, tako da ga ne mogu komentarisati. Odbor se nikada nije bavio operativnim stvarima, niti je ovakav ili sličan slučaj bio predmet izvještavanja. S obzirom na lično iskustvo, moj stav prema bilo kakvim crnim listama i zabranama je potpuno negativan”, navodi Mirko Šarović, član Odbora.

Šarović ima negativan stav, Crnadak kao i Mladen Ivanić traže provjere svih činjenica, a Dragan Mektić tvrdi da nema uvid u akte OBA u vezi sa zabranom ulaska Prilepinu.

Srpski kadar i zamjenik direktora OBA Trifko Buha se ne oglašava. A za dvadesetak dana u Srpsku dolazi ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji će, bez sumnje, tražiti odgovore ko i zbog čega stavlja ruske građane na listu nepoželjnih u BiH.

RTRS