Gospojinski post završen je danas praznikom Uspenja Presvete Bogorodice ili Velikom Gospojinom.Na ovaj dan pravoslavni vernici, nakon dvonedeljenog uzdržanja, ponovo mogu da jedu mrsnu hranu, ali kod Srba postoje razna verovanja o tome šta se na ovaj dan ipak ne sme raditi.

Ovaj praznik smatra se pre svega paznikom majki i dece, te običaji nalažu da naročito žene poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje. Dakle, vernicima se preporučuje da ne obavljaju kućne poslove, a ovo naročito važi za žene. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama ili započinjati nov posao.

Verovalo se da na Veliku Gospojinu malo sastrugane boje sa ikone Presvete Majke Božje, ako se popije razmućeno u vodi, može pomoći kod mnogih ženskih bolesti.

Presveta Bogorodica je, prema verovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Veruje se i da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetno lekovita svojstva. Beru se borovnice i lekovite trave, a veruje da se će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

Gospod je Bogorodicu vazneo na nebesa Foto: Wikipedia/Rafelo Santi

Bogorodica je zaštitnica svega živog na zemaljskoj kugli, a posebno – porodilja i majki. One se u slučaju preke potrebe prvo obraćaju Majci Bogorodici. Njena ikona se nalazi u svakoj kući verujućih Srba.

I majke, i deca, i bolesni, i svi oni kojima je potrebna Božja milost i pomoć treba na ovaj dan da pred ikonom izgovore ove reči: 

Bogorodice Djevo,
raduj se Blagodatna Marijo,
Gospod je s Tobom.

Blagoslovena si Ti među ženama,
i blagosloven je Plod utrobe Tvoje,
jer si rodila Spasitelja duša naših.

(Telegraf.rs)