Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je danas u eksploziji u restoranu u centru Donjecka, potvrdio je poslanik Narodnog savjeta DNR Vladislav Berdičevski.

– Lider DNR je poginuo u eksploziji u restoranu “Separ” – rekao je Berdičevski novinarima.

Ranije je izvor u bezbjednosnim strukturama DNR saopštio da je u eksploziji ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

Ranije je saopšteno da je u restoranu u centru Donjecka, udaljenom stotinak metara od rezidencije Zaharčenka, odjeknula eksplozija, da je jedan čovjek poginuo, a troje ranjeno.

Vlasti DNR proglasile su ubistvo Zaharčenka terorističkim napadom.

Operativna komanda je naredila da Donjeck bude zatvoren za ulazak i izlazak zbog terorističkog napada, a sazvan je i Savjet ministara DNR povodom ubistva Zaharčenka na kojoj će biti i imenovan vršilac dužnosti lidera DNR.

Policija je blokirala mjesto napada i traje istaga zuajedno sa pripadnicima Ministarstva za vanredne situacije.

Donjeck

Donjeck

Putin žiteljima DNR: Ubistvo Zahrčenka je podli čin, Rusija će uvijek biti s vama

Povodom ubistva lidera samoproglašene DNR, Aleksandra Zaharčenka, predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je to podli čin.

Oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rješenje sukoba, izjavio je Putin, i izrazio saučešće žiteljima Donbasa povodom Zaharčenkove pogibije.

– Rusija će uvijek biti s vama – naglasio je ruski predsjednik.

“Podlo ubistvo Aleksandra Zaharčenka je još jedno svjedočanstvo o tome da oni koji su izabrali put terorizma, nasilja, zastrašivanja ne žele da traže mirno, političko rješenje sukoba, ne žele da vode realan dijalog sa žiteljima jugoistoka Ukrajine. Umjesto toga polažu opasan ulog u destabilizaciju situacije, u to da narod Donbasa bace na koljena. U tome neće uspjeti”, naveo je Putin u telegramu saučešća.

On je naglasio da očekuje da će organizatori i izvršioci tog ubistva dobiti kaznu koju su zaslužili.

Ruski predsjednik je istakao da je Zaharčenko bio pravi narodni lider, smio i odlučan čovjek, patriota Donbasa.

“U teškom vremenu za svoj rodni kraj, on je ustao u njegovu zaštitu, preuzeo je na sebe ogromnu ličnu odgovornost, predvodio ljude”, dodao je Putin.

Moskva: Kijevska partija rata prešla na krvavu borbu 

– Zabrinuti smo kako će se pogibija Zaharčenka odraziti na Minski proces – izjavio je predsjednik Međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Konstantin Kosačov.

– Iza ubistva Zaharčenka stoji Služba bezbjednosti Ukrajine. Zaharčenko je imao mnogo planova za razvoj i integraciju DNR – izjavio je poslanik Državne dume Rusije Vodolacki.

Iza ubistva Aleksandra Zaharčenka stoje isti oni ljudi koji su ubili komandire Givija i Motorolu, izjavio je savjetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov, odgovarajući na pitanje novinara ko je organizovao ubistvo.

Kijevska partija rata realizuje teroristički scenario, pogoršavajući situaciju u regionu, koja je ionako loša, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, povodom ubistva Zaharčenka.

“Ne ispunivši obećanja u miru, u Kijevu su, očigledno, odlučili da pređu na krvavu borbu”, navedeno je u saopštenju.

MIP Rusije ističe da je međunarodna zajednica dužna da zahtijeva i kontroliše nepristrasnu istragu o ovom zločinu.

Ministarstvo je, takođe, navelo da postoje sve osnove da se smatra da iza ubistva stoji kijevski režim.

Zaharova: Moskava ubistvo smatra terorističkim činom

Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova izjavila je da ima osnova za sumnju da iz ovog ubistva stoji Kijev.

– U Donjecku je u okviru terorističkog napada poginuo Aleksandar Zaharčenko. Umjesto da ispuni Minske sporazume i nađe put za regulisanje unutrašnjeg konflikta, kijevska strana realizuje teroristički scenario komplikujući i bez toga tešku situaciju u regionu – rekla je Zaharova.

Istovremeno, Ukrajinska služba bezbjednosti navodi “da vjeruje da je ubistvo Zaharčenka između pobunjenika i njihovih ruskih sponzora”, navodi Rojters.

– Sve optužbe koje se mogu čuti sa ruske strane nisu istinite – rekla je Јelena Glitljanska, portparolka ukrajinske bezbjednosne službe.

sputniknews.com