Ansambl narodnih igara i narodni orkestar “Talija” iz Beograda izveo je u prijedorskom pozorištu splet izvornih narodnih i internacionalnih igara.

Članovi ovog beogradskog ansambla nastupili su prvi put u Prijedoru, u organizaciji prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije.

Na repertoaru se našao splet igara zapadne i centralne Srbije, vlaške igre, srpske igre iz okoline Gnjilana, igre rusinske manjine, vojnička šaljiva igra i druge. Narodni orekstar izveo je splet melodija, a nastupile su i pjevačke grupe.

Direktor i umjetnički rukovodilac ansambla Dragan Pantelić rekao je da “Talija” ima 350 članova i godišnje izvede 550 koncerata.

-To su djeca koja su obišla svijet i svi govore minimalno dva svjetska jezika, jednostavno česta putovanja su ih natjerala na to. Mislim da su mladi vrlo pozitivni i samo bi ih trebalo usmjeriti na vrijeme. Ne možete tražiti od dječaka koji ima 13 godina da ide na folklor. Dok su mali, oni se hvataju u kolo – rekao je Pantelić novinarima.

Koncert pod nazivom “Tradicija nas spaja”, dio je “Kulturnog ljeta” u Prijedoru, tromjesečne manifestacije koja će biti završena sutra.

SRNA/Srpskainfo