Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je poziv predsjedavajućeg Savjeta inistara Denisa Zvidića da BiH i Srbija potpišu sporazum o granicama u skladu sa nalazom Badinterove komisije upućen s ciljem da više odjekne u Republici Srpskoj, nego da ima efekta.

“Zvizdić nas poziva da BiH i Srbija potpišu nekakav ugovor o granicama, a Sarajevo već mjesecima koči bilo kakav pomak oko utvrđivanja granične linije između BiH i Srbije”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, zato je Zvizdićeva tobožnja briga više sračunata na to da odjekne u Republici Srpskoj, nego što ima efekta u realnosti.

Dačić je ocijenio da je simptomatično to što su se Zvizdić i hrvatski premijer Andrej Plenković, svako iz svojih pobuda, pozvali na Badinterovu komisiju o nepomjenjivosti granica bivših jugoslovenskih republika.

On je dodao da hrvatski premijer dobro zna da nalaz Batinterove komisije podrazumijeva nepovredivost republičkih granica u bivšoj Јugoslaviji, tako da se ne može primijeniti na Kosovo.

Dačić je rekao i da je simptomatično što su Zvizdić i Plenković pozvali se na Badinterovu komisiju poslije dolaska iz Berlina, gdje su se odvojeno sreli sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević smatra da je jasno da se u Sarajevu pozivaju na Badintera iz straha od odvajanja Republike Srpske i očuvanja dejtonske BiH, za koju je sve očiglednije da ne funkcioniše.

“Novosti” u tekstu navode da je cilj gotovo sinhronizovanog “oživljavanja” nalaza Badinterove komisije da bivše jugoslovenske republike ostaju u svojim granicama, koji posljednjih dana “potežu” zvaničnici u Sarajevu i Zagrebu, smirivanje ambicija Republike Srpske da se osamostali, ako Priština i Beograd postignu dogovor o razgraničenju.

SRNA/RTRS