Zašto je ruski književnik Zahar Prilepin prijetnja bezbjednosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH? Odgovor na ovo pitanje, takođe iz neznanih razloga, strogo je čuvana tajna onih koji su Prilepina označili kao prijetnju!

Od pitanja – ko i u čije ime kreira spiskove nepodobnih građana Ruske Federacije, institucije Srpske ne odustaju! Skandal bez presedana je i ignorisanje ruske protestne note.

Ako svi srpski ministri u Savjetu ministara BiH tvrde da su nenadležni da saznaju zašto je Prilepin opasan po BiH, nije li to i skandalozno priznaju da Obavještajno- bezbjednosna agensija BiH sterilisana od srpskog uticaja? Mektić tvrdi da je OBA bez parlamentarnog nadzora zbog u BH Parlamentu opozicionog SNSD–a, kojem je, podsjećamo, kao najjačoj opozicionoj partiji uskraćeno pravo na poziciju predsjedavajučeg Komisije za nadzor nad OBOM. Za ministra bezbjednosti BiH najvažnije je da o tome ko može, a ko ne može ući u BiH ne odlučuje Milorad Dodik.

“Imamo granicu, Zakon o kretanju i boravku stranaca i prelasku državne granice. Sve je propisano ko i kako može ući, kad se nekom može odbiti ulazak”, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Sve jasno, osim ko se drznuo da gostu pozvanom u Republiku Srpsku uskrati pravo ulaska u BiH bez predhodnih konsultacija sa institucijama Srske?

“Oni, evo vidite, pokušavaju da pobjegnu od odgovornosti. Nema zajedničkog spiska bez saglasnosti Srba u zajedničkim organima o zabrani ulaska u BiH. Neko je od Srba to učinio, a sada ga brane svi zajedno koji tamo sjede. Dakle, oni su saučesnici u izdaji Republike Srpske. Ako Republia Srpska pozove svog prijatelja da dođe na kulturnu manifestaciju i ako smatra da je to za nas važno, onda BiH mora to da poštuje”, naglasio je Dodik.

Osim namjere da pokažu da se sa nivoa BiH može donijeti takva odluka bez konsultacija sa Srpskom iz SNSD-a ocjenjuju da pod pritiskom zapadnih centara moći žele slomiti navodni uticaj ruske federacije u BiH.

“Vidljivo je da postoje određene strukture u institucijama BiH koje fabrikuju laži o negativnom uticaju ruske federacije s jedne strane i da postoji Savez za promjene koji treba da se tobože obračuna sa negativnim tuskijm uticajem u BiH i da zahvaljujući imputima iz ambasada zapadnih zemalja i NATO-a upravo fabrikuju jednu takvu atmosferu u BiH”, istakao je predsjedavajući Kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

Teške kvalifikacije za uglednog ruskog pisca čija se djela prevode u nekoliko desetina zemalja zbog ovdašnje, ali i međunarodne javnosti ne bi smjele ostati neobjašnjene. Ambasada Rusije u BiH isuviše dugo iščekuje odgovor na protestnu notu.

RTRS