Jerotić je kritikovao i žene koje posle 50. godine postanu grube i zapostave seksualni život

Jedan od najvećih umova u novijoj istoriji, profesor doktor Vladeta Jerotić je preminuo, ali će, između ostalog, svi da se sećaju njegovog spontanog obraćanja posetiocima Muzeja knjige i putovanja na temu odnosa muškaraca i žena.

Videvši grupu žena koja je obilazila sjajnu postavku koja se obogaćuje iz dana u dan, spontano je počeo da priča o odnosima muškaraca i žena, o seksu, zajedničkom životu…

Jerotić je rekao da postoje četiri vrste ljubavi – duhovna, intelektualna, emotivna i fizička ljubav, kao i da dete ne može normalno da se razvija, ako se muž i žena trajno ne vole.

– Prvo se bunimo protiv roditelja, oca, majke, a kad mi dobijemo decu potpuno iste greške pravimo.Nema idealnih roditelja, ali pre svega pogreše muž i žena… Ne može da bude isti odnos (u braku) za 20, 30 ili 50 godina i ne treba da bude isti. Nijedan brak nije idealan, u kojem su sve četiri komponentne zastupljene (četiri vrste ljubavi), ali čim jedna od te četiri popusti, odmah negujte drugu – rekao je on.

Jerotić je istakao da ni fizičku ljubav ne treba zanemarivati.

Jerotić je rekao da fizičku ljubav nikako ne treba zanemariti, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 Vi žene, naročito, posle one posle 50 godina nemaju više hormone, ima samo muški hormon i dobro treba paziti da taj muški hormon ne prevlada do te mere da se žene sa 50, 60 godina ponašaju kao muškarci, menja se glas, postaju grublje nego što su bile, hoće da zapovedaju – rekao je Jerotić, koji je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.

Na te njegove reči nadovezao se Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat:

“Hoće to i ove mlađe, da vam kažem”.

Jerotić je nastavio o ženama koje premaše 50. godinu života.

– Seks ih malo zanima, a ne treba to tako. Zamislite muža u 50. godini, puna snaga, i kad mu je 70. godina još mu je sve na mestu... Ako žena koja ima više od 50 godina voli muža, izlazi mu u susret, jer posle kad nađe drugu, mlađu, onda su ljubomorne. I dobro je što su ljubomorne. Imao sam pacijentkinje koje nisu bile ljubomorne, pa su mi govorile: ‘Bar je mene ostavio na miru’ – nasmejao je Jerotić prisutne.

Kritikovao je srpske muškarce koji su često sebični i misle samo na sebe u seksu.

Jrotić je kritikovao i muškarce i žene, Foto: e-stock.us/Ivan Dobričić

– Muški seks nije isti kao ženski. Žene imaju ovulaciju, menstruaciju, razlike nisu male. Muškarci mogu svakog dana. A žena ima svoje dane kad može. Koja je Srpkinja smela da kaže ne, a on dođe polupijan iz kafane? To ja u Evropi nisam video, verujte mi. Švajcarska, Nemačka… obrazovani brakovi, lepo žena kaže ‘ne’ i muž se ne naljuti. Ova naša kad kaže boli me glava, ona nema želju za seksom – rekao je Jerotić.

Rekao je da ženama treba nežnosti, da joj se priredi uvod u seks, posveti pažnja…

– Ovi naši muškarci ništa od toga. Pritom to nekada ide brzo nekada, tri minuta, on posle odmah hrče, ona jedva da je malo nešto počela. Pričale su mi moje pacijentkinje. Kad ima nežnosti, pa to dugo traje, pa onda tek seks, pa to bude obostrano, to je onda pravi seks. Divno je kad u braku može da se podesi da bude obostrano – kaže on.

Osvrnuo se i na današnje vreme, na homoseksualizam, biseksualizam, lezbejstvo…

Jerotić je smatrao da ljubav treba negovati u svakoj životnoj dobi, Foto: flickr/Marcel Oosterwijk

– Ovo danas je sasvim dugačije. Ova današnja reakcija ženina je preterana, muškarci su počeli da se plaše. Možda su se uplašili žene, pa su i bili toliko nasilni, 2.000 godina je bio patrijarhat… Imam običaj da kažem da je patrijarhat pobedio hrišćanstvo. Jači patrijarhat nego hrišćanska ljubav i pažnja, nije dobro bilo. Ne treba mnogo žaliti. Bilo je dobrih stvari (u patrijarhatu), ali bilo je i dosta loših stvari. Sad je prelazno vreme koje će vrlo dugo trajati i danas je mladim ženama vrlo teško, kao i muškarcima koji se plaše. Rastu im potencije, i raste homoseksualizam, jer ide onda kod muškarca pošto nema čega da se boji – kaže Jerotić.

– Nije to teška perverzija, čovek je biseksualno biće. Žene isto sa lezbejstvom… to one jako kriju, a isto su okrenute svom polu. Ali i muškarci su tome doprineli, jer su nikakvi, slabo su potentni, grubi su. Pa baš zato što su slabo potentni zato su i grubi. Agresivni ljudi imaju straha. Kad agresivan čovek nema straha, nego je agresivan, mi to zovemo psihopatija, a to je mnogo gora nego bilo koja druga duševna bolest. On čini zlo, a savest ne postoji – kaže Jerotić.

Telegraf.rs