Politički analitičar Rajko Vasić rekao je danas za RTRS da će izborna kampanja predstavljati nastavak političkih aktivnosti vođenih protekle četiri godine.

– Ništa novo u mjesecu kampanje ne može se desiti ni promijeniti. Očekujem od SNSD-a da rekapitulira ono što je rađeno u protkle četiri godine, prije svega vezano za Republiku Srpsku, jer je to glavna tema kampanje. Od SDS-a i PDP-a očekujem da igraju na istu kartu kao protekle četiri godine. Kroz njihovu aktivnost vidi se da su protiv trećeg entiteta, čime podržavaju Sarajevo. Dakle, očekujem tu jednu prikrivenu probosansku notu SDS-a i PDP-a – rekao je Vasić.

Vasić je istakao da su potpuno različiti politički putevi i rejtinzi četvoro, kako je rekao, najvažnijih kandidata- Milorada Dodika, Mladena Ivanića, Željke Cvijanović i Vukote Govedarice.

– Ivanić ima ogromno iskustvo, ali iskustvo nerada, nečinjenja i jedne vrste političke zrelosti i komfora. Dodik iza sebe ima ogroman broj rezultata i u velikoj je prednosti – rekao je on.

Vasić je naveo da, prema njegovim saznanjima, Cvijanovićeva ima prednost u svim izbornim jedinicama, te da će se razlika između nje i Govedarice svesti na 30.000 glasova.

– U slučaju kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika i Mladena Ivanića, ta razlika će biti još veća u korist Dodika – naglasio je on.

Vasić je rekao da za Savez nezavisnih socijaldemokrata i njegove kandidate nema bojazni, te da bi SDS došao do raspuštanja i ukidanja kada ne bi bilo glasova protiv SNSD-a.

– Ivanić i Govedarica će da “plivaju” na glasovima protiv Dodika. Naša politička scena će još da se kreće u postojećem miljeu a za neke, poput njih, ovo će biti oproštajna kampanja – istakao je Vasić.

Vasić je rekao da birači treba da obrate pažnju na ono što su kandidati uradili u protekle četiri godine za Republiku Srpsku, jer se, kako je rekao, radi o opstanku i samostalnosti Srpske.

RTRS