Predsjedavajući Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je odluka da se Nikoli Špiriću i njegovoj porodici uvedu američke sankcije zasnovana na “lažnim informacijama koje su Vladi SAD servirane iz međunarodnih i domaćih političkih kuhinja”.

“Navedeno obrazloženje za uvođenje sankcija Nikoli Špiriću lažno je i besmisleno. Kao poslanik opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Špirić nije imao, niti je mogao imati bilo kakve koristi od svog javnog političkog angažmana”, rekao je Košarac.

On je dodao da obrazloženje odluke nije zasnovano ni na kakvim pravno utvrđenim činjenicama u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u BiH, nego na izvještajima koje u Vašington šalje ambasada SAD u Sarajevu.

“Јavnosti u Republici Srpskoj i cijeloj BiH poznato je ko su saradnici i miljenici američke ambasade u Sarajevu i kome smetaju političke aktivnosti Nikole Špirića”, naglasio je Košarac.

On je dodao da u obrazloženju odluke o uvođenju sankcija nedostaje konkretan odgovor na pitanje u koje se javne procese Nikola Špirić uplitao i miješao kao poslanik opozicije u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

“Izgleda da je nekima bilo malo to što su Špirića smijenili sa pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno – bezbjednosnom agencijom BiH. Sada su mu napakovali sankcije u pokušaju da ga ućutkaju, u čemu sigurno neće uspjeti”, istakao je Košarac i izrazio žaljenje što su, kako je rekao, u cijelu ovu političku farsu upleteni i članovi porodice Nikole Špirića.

SRNA/RTRS