Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije će u nedjelju, 16. septembra, u Diseldorfu biti uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i svenjemačke.

Sveta liturgija u Hramu Svetog Save počinje u 10.00 časova, saopšteno je iz Eparhije frankfurtske i svenjemačke.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju vladika Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i svenjemačke.

Episkop Grigorije rođen je 17. decembra 1967. godine u Varešu. Srednju bogoslovsku školu završio je 1988. godine u Beogradu, nakon čega je upisao Bogoslovski fakultet, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Zamonašen je u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle je sa episkopom Atanasijem /Јevtićem/ otišao u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja.

U čin jerođakona rukopoložen je 17. jula 1992. godine, a u čin jeromonaha 19. avgusta iste godine. Bogoslovski fakultet je završio 1994. godine, a doktorirao 2014. godine.

Tvrdoški iguman je postao 1996. godine, a arhimandrit 19. avgusta 1997. godine. Kao episkop zahumsko-hercegovačkog i primorskog ustoličen je 1999. godine, po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha Pavla.

Vladika Grigorije nosilac je Ordena Republike Srpske.

SRNA/RTRS