Danas su obilježene 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, u kojoj je sa područja Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice ubijeno 138 lica, a materijalna šteta u naseljenim mjestima se procjenjuje na oko 180 miliona KM.

U Kozarskoj Dubici program obilježavanja počeo je služenjem parastosa poginulim srpskim borcima kod Spomen-krsta i polaganjem vijenaca.

Parastosu su prisustvovali član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, te brojni drugi zvaničnici koji su po završetku parastosa položili vijence kod Spomen-krsta stradalim civilima i vojnicima u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995.

Obilježavanje 23 godine od odbrane zapadnih granica (Foto: RTRS)

Obilježavanje 23 godine od odbrane zapadnih granica (Foto: RTRS)

Ivanić je rekao da je odbranom Kozarske Dubice od hrvatske agresije odbranjena cijela Krajina i zapadna granica Republike Srpske.

– Da nije bilo Dubice i hrabrih ljudi koji su se borili, bojim se da bi danas Republika Srpska izgledala puno drugačije i lošije. Zahvaljujući hrabrosti naroda ovog kraja, prvenstveno boraca, odbranjena je Kozarska Dubica, a time praktično i cijela Krajina – rekao je je Ivanić.

Obilježavanje 23 godine od odbrane zapadnih granica (Foto: RTRS)

Obilježavanje 23 godine od odbrane zapadnih granica (Foto: RTRS)

Dan odbrane zapadnih granica Srpske obilježen je i u Novom Gradu, gdje je služen pomen u naselju Tunjica i položeni vijenci kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata. 

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je napad Hrvatske vojske u septembru 1995. godine događaj bez presedana u novijoj istoriji.

– Napadnute su opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i dio Gradiške, prostori koji nikad nisu bili većinski hrvatski. Očigledno je da je ideja bila da se nastavi plan Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata, da se očiste Srbi na prostoru do Drine – rekao je on.

Novi Grad (Foto: SRNA)

Novi Grad (Foto: SRNA)

U Kostajnici je 23 godine od odbrane zapadnih granica obilježeno polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u proteklom ratu u gradskom parku.

Načelnik opštine Drago Bundalo rekao je da je tokom hrvatske agresije pričinjena materijalna šteta na teritoriji ove opštine procijenjena na 40 miliona KM, ali da tužba protiv Hrvatske još nije podignuta.

– Za dva dana na Kostajnicu je palo 6.000 granata i grad je bio totalno razrušen. Uradili smo procjenu štete i proslijedili nadležnim ministarstvima s ciljem da Republika Srpska, pa i BiH, pripremi tužbu protiv agresora, ali očigledno, zbog nekih političkih razloga, ta tužba nikad nije podignuta. Ipak, uspjeli smo da se oporavimo i izgradimo naš grad za život u miru – istakao je Bundalo.

Kostajnica (Foto: SRNA)

Kostajnica (Foto: SRNA)

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske, koji je odlukom Vlade Srpske svrstan među najznačajnije datume novije istorije.

RTRS