Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže za RTS da bi ratno vazduhoplovstvo Srbije sa migovima koje modernizuje, bespilotnim letjelicama koje bi sada trebalo da se kupe od Kineza, sa helikopterima koje kupujemo, bilo najače na prostoru bivše Јugoslavije – čak i jače od Mađarskog, Bugarskog. Ističe da se Srbija oprema za mir a ne za rat.

Miroslav Lazanski je, gostujući u Јutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da će na kupovinu naoružanja vjerovatno biti reakcija iz zemalja regiona i drugih velikih sila.

“Srbija se ne nauružava za rat već za mir jer ako ste vojno sposobni niko vas neće napasti. Kakva će biti reakcija zemalja u regionu me i ne pogađa, ali će one vjerovatno dati neko saopštenje u smislu – Srbija se naoružava. Što se tiče drugih velikih sila, ovo sa Kinezima je dokaz da mi vodimo zaista jednu vrstu neutralne vojne politike i da nabavljamo oružje od svakoga, po najpovoljnijim ekonomskim uslovima. Mi nismo usmjereni i isključivo orijentisani na jednog isporučioca vojne opreme. Čija je ponuda najpovoljnija mi ćemo od njih to i kupiti, da li su to Kinezi, Indusi, Rusi, Amerikanci, nama je to potpuno svejedno”, navodi Lazanski.

Dodaje da Srbija dosta kasni sa razvojem naših bespilotnih ljetelica i da taj zaostatak u vremenu pokušava da premjesti kupovinom u inostranstvu.

“Kineski dronovi su po tehnologiji vrh svjetske tehnologije, a šest puta su jeftiniji od dronova na svjetskom tržištu. Bilo bi sjajno kada bismo mi dobili laserske dronove za izviđanje, obavještavanje, korekciju vatre. Što se tiče laserskih bombi, mi ih nemamo u arsenalu Vojske Srbije. Morali bimo da kupimo i tu vrstu tehnologije od njih, jer kada imate lasersku bombu ili raketu sa laserom, morate da imate i označivač cilja sa laserom”, objašnjava Lazanski.

Navodi da je dogovor o transferu tehnologije negde i najvažniji.

“Kinezi su nama ranije već nudili transfer tehnologije za raketu dometa 300 kilometara ‘Šumadija’ i oni su nam nudili da uđu zajedno sa nama, da nam daju dio tehnologije da se ta raketa proizvodi kod nas. E sad, kad bi oni dali svu tu tehnologiju nama da mi te neke komponente svi tih sistema radimo kući, to bi bilo sjajan napredak”, navodi Lazanski.

Ocjenjuje da Srbija ima kapaciteta za to.

Kako kaže, ako sve ovo naoružanje koje je najavljivano u posljednje vrijeme stigne, to će biti najveći skok u modernizaciji ratnog vazduhoplovstva od bivše velike SFRЈ.

“Kada je u pitanju ratno vazduhoplovstvo sa migovima koje modernizujemo, sa bespilotnim letjelicama koje bi sada trebalo da kupimo od Kineza, sa helikopterima koje kupujemo, ratno vazduhoplovstvo Srbije bilo bi najače na prostoru bivše Јugoslavije, čak i jače od Mađarskog, Bugarskog”, ističe Lazanski.

RTS