Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Nikola Špirić izjavio je da su navodi o postojanju dokaza o njegovoj umješanosti u korupciju, zbog čega se našao na crnoj listi SAD-a, priča bez argumenata.

Ocjenjuje da su izjave američke ambasadorke u BiH Morin Kormak, koja uskoro odlazi s te dužnosti, u kojima ga optužuje da je prisvojio imovinsku korist, klasičan spin, i da predstavljaju političku ucjenu.

Nema nikakvih informacija u vezi sa navodima američke administracije i izjave Morin Kormak da sam, obavljajući dužnost poslanika u Parlamentu BiH, prisvojio ličnu korist, ali ni od nadležnih domaćih institucija, poručuje Špirić. Ističući da bi za takve osude trebalo da postoje dokazi, ovo vidi kao pokušaj da se domaća javnost, kako kaže, zagadi dezinformacijama.

,,Nažalost, to je još jedna priča bez argumenata. Pred Bogom i narodom se kunem da je to laž, spin i podmetanje i da je to rezultat rada bolesnih umova kojih, nažalost, ne nedostaje u BiH i čime je u posljednje vrijeme hranjena američka administracija, odnosno administracija Stejt departmenta“, rekao je Špirić.

Osim što je na crnu listu stavljena i Špirićeva porodica, cijeli slučaj presuda je bez suđenja, a odluka antidemokratska i antiamerička, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmarica.

,,Ovaj slučaj mi više liči na lične obračune, nego na ozbiljnu politiku takve države kao što je Amerika. Štaviše, to se ne može opravdati ni slovom ,,d“ od predstavljanja američke demokratije. Odluka je utoliko antidemokratska jer se odnosi i na porodicu, na decu“, istakao je Vujo Vukmarica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

I predstavlja direktno miješanje Amerike u trenutnu predizbornu kampanju, tvrdi profesor Vukmarica. Da takvi potezi za posljedicu dugoročno mogu da imaju urušavanje povjerenja u institucije i njihov kredibilitet, mišljenja su i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Profesor Spasoje Tuševljak u otvorenom pismu visokom predstavniku i šefu delegacije EU u BiH naglašava da je riječ o potrebi političkog uticaja, radi pritiska na građane u predizbornom periodu.

,,Sve je svakako utemeljeno na ,,dojavama“ i ,,informacijama“ obavještajnih službi koje suštinski više komuniciraju i ,,rade“ sa političkim faktorima nego sa tužilaštvom i sudovima“, naglasio je Spasoje Tuševljak, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Predavanje koje je Kormakova sa Vigemarkom trebalo da održi sutra na banjalučkom Ekonomskom fakultetu je otkazano. Iz rukovodstva fakulteta kao razlog za to navode nezainteresovanost studenata da prisustvuju njihovom izlaganju.

RTRS