Koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno je visoka, čak i do 10 puta viša od graničnih vrijednosti, a prema prognozama Agencije za zaštitu životne sredine, očekuje se da situacija bude takva do kraja ovog mjeseca.

Alergični na polen tog korova malo će odahnuti tokom vikenda, za kada je prognozirana kiša i pad temeprature, ali ne zadugo, najave su nadležnih iz Agencije.

Prema informacijama sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, trenutno je u većem dijelu Srbije, a posebno u Beogradu, koncentracija polena ambrozije visoka, čemu je doprinijelo suvo i toplo vrijeme u posljednjih mjesec, a koje je pogodovalo rastu i cvjetanju ambrozije.

Iako se najjači udar polena ovog korova uglavnom bilježio od sredine avgusta do sredine septembra, kako je prije nekoliko dana rekla Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine, ove godine postoje tendencije da će se on smiriti tek krajem septembra.

– Za vrijeme obilnih kiša ambrozija je stasavala, da bi, kada su kiše prestale, ona naglo počela da cjveta. Trenutna koncentracija ambrozije je čak deset puta veća od graničnih. Trenutno mjerimo 190 polenovih zrna po kubnom metru dnevno, a granična vrijednost je 15 – rekla je ona za “Blic”.

Kiša nije spas

Spas od ambrozije mnogi vide u kiši jer pomisle da bi tako mogao da se “raščisti” vazduh od polena te biljke, ali, prema riječima Mirjane Mitrović, kratki, lokalni pljuskovi mogu donijeti više štete nego koristi.

– Kada padne lokalni pljusak, na nekih 15 minuta, ta količina padavina ne čini mnogo. Naprotiv, tada polenova zrna nabubre, puknu i njihov sadržaj ode u atmosferu. Kiša je dobra ukoliko bi padala dva, tri dana. Tada bi se osjetio boljitak jer bi biljka bila mokra, pa bi joj trebalo vremena da osuši komponente cvijeta – objasnila je ona.

Simptomi

Simptomi alergije na ambroziju, kakao objašnjavaju ljekari, ispoljavaju se kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa, koje može da traje čitave sezone.

Pored navedenih simptoma, preosjetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima.

Amborziju i jedemo!

Osim tih simptoma, mogu da nas strefe i iznenadni prolivi i povraćanja, navela je za Blic prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, koja je nedavno otkrila da se polen ambrozije nalazi na tikvicama, paradajzu, odnosno svom sezonskom voću i povrću.

– Ukoliko se desi da dobro ne operemo te namirnice polen ambrozije će nam se naći u organima za varenje i izazvati alergiju – kaže doktorka Radosavljević.

Kako da pomognete sebi

– Ne izlazite napolje u prepodnevnim satima

– Držite prozore zatvorenim prije podne dok je koncetracija polena najveća

– Više puta dnevno se tuširajte i mijenjajte odjeću da biste otklonili polen, piše BlicBlic.