Učenici sedam ugostiteljskih škola RS imali su priliku da pokažu šta su naučili tokom „Škole bar festa”, na takmičenju u pripremi napitaka na bazi kafe i koktela. Riječ je o edukativnoj manifestaciji na kojoj su mogli da savladaju dio vještina barmena i barista. Njima je koktel miksologije, latte art i mnoga druga znanja potrebna za savremeno ugostiteljstvo prenio Nebojša Lazarević iz „Bar akademije”.

 

– Nismo ih učili samo trendovima, već i onim bezvremenskim, stadardnim ugostiteljskim stvarima i na koji način se one danas posmatraju. Ukazali smo i na to kako mladi ljudi danas mogu imati realnu percepciju šta treba da traže nakon svog školovanja – rekao je Lazarević.

„Škola barfesf finalni je dio projekta „Praktična nastava na radnom mjestu 2“, koji Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ provodi zajedno sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća „RARS“. Sve ovo dio je programa „Prilika plus”, koji podržava Vlada Švajcarske. Cilj je modifikovati nastavne planove i programe u školama kako bi se stvorili kadrovi potrebni privredi.

Cjelokupnim projektom i onim što je donio prijedorskim školama, zadovoljna je Monja Kasalović, načelnica gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

– Ovim projektom uspjeli smo da opremimo većinu naših srednjih škola, osnažimo kapacitete za izvođenje praktične nastave i povećamo kvalitet obrazovanja. Napravili smo dobar spoj teoretske i praktične nastave, što je veoma bitno za stručno usavršavanje profesora i učenika – navela Kasalovićeva.

Vrijednost projekta „Praktična nastava na radnom mjestu 2 – regija Prijedor je 276.437 KM.

RTRS