Prijedorska tvornica keksa “Mira” obilježila je 90 godina postojanja. Ovo preduzeće jedan je od najvećih izvoznika iz Republike Srpske ne tržište Evrope, Amerike, Australije i Saudijske Arabije.

 

Prijedorčanin Vid Četić 1928. godine, pokrenuo je malu fabriku za proizvodnju slatkiša. Njegova manufaktura brzo se širila. Prva u regionu imala je i vlastitu celofansku ambalažu, kaže Vidova unuka, Milanka Vojnović.

– On je bio veoma sposoban i inovativan čovjek koji je sam pravio mašine za keks, koje su radile na nožni pogon. Tako je počeo taj biznis – priča Vojnovićeva.

Danas je ovo preduzeće jedan od najvećih izvoznika konditorskih proizvoda na Balkanu.

– Izvoz od 80 odsto koncentrisan je na tržišta svih kontinenata, a 20 odsto naših proizvoda plasiramo na domaće tržište – rekla je Marica Vidaković, direktorica “Mire” a.d. Prijedor.

Gradu Prijedoru poseban značaj pridaje proizvodnja keksa i vafla u preduzeću koji narod ovdje popularno naziva “keksara”.

Osim grada, ovo preduzeće ima podršku i resornih ministarstava.

– Vlada Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma na sve moguće načine promoviše fabriku “Mira”, putem svih sajmova na kojima učestvujemo širom Evrope i svijeta – istakao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

U planu je proširenje proizvodnje i početak saradnje sa njemačkim Kauflandom.

RTRS