Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru važi za školu koja naročitu pažnju posvećuje praktičnoj nastavi. Sirevi, džemovi, svakojaka zimnica, sve to u dobro opremljenim kabinetima prakse, pripremaju učenici ove škole.

Ovih dana na red su došle jabuke, tačnije priprema soka od voća koje je, ove godine, dalo rekordne prinose. Praktičan rad je od neprocjenjive vrijednosti, smatra Marko Knežević, profesor stručne nastave u ovoj školi.

Već u školskim klupama, učenici mogu da prođu kroz cijeli tehnološki proces, tako da su nakon školovanja potpuno osposobljeni za rad u struci. U ovoj školi zaokružen je cjelokupan proizvodni proces, jer se voće i povrće koje se prerađuje, uzgaja u plastenicima i voćnjacima na kojima praksu vrše poljoprivredni tehničari. Ono što je još važnije je to da se dobije zdrav proizvod, što u ovom vremenu ima naročitu težinu.

– Dobijamo prirodan proizvod, bez aditiva i konzervansa. To je, u današnje vrijeme, rijetkost. Sami građani koji donose jabuke da im napravimo sok, kažu da žele da znaju šta će da konzumiraju njihova djeca i unučad – naveo je Knežević.

Z.J./Kozarski