BRAĆA RAZBOJNICI Četvorica sinova bivšeg policajca pljačkaju radnje, nadležni nemoćni

Šabački trgovci očajni su i nemoćni pred neobičnom bandom na čijoj su meti iz dana u dan. Četvorica maloljetnika, poznati kao braća razbojnici, kradu sve što im dođe pod ruke, a ruke su vezane čak i nadležnima.

Kako svjedoče prodavci, dječaci stari između sedam i 14 godina, ničim ne nagovještavajući svoje namjere, nedavno su iz jedne radnje u Šapcu ukrali tri mobilna telefona. U radnju su, čini se, došli sa razrađenom taktikom – dok je pažnja radnice usmjerena na mušterije, dvojica prilaze pultu i pažljivo razgledaju. Njihov najstariji brat gleda telefone na susjednoj polici. U trenutku kada se radnica udaljava, dvojica braće istovremeno uzimaju po jedan telefon ispod pulta.

– Kad sam se ja udaljila da uslužim mušterije, oni su uzeli prve telefone u redu koji su bili tu. Jedan dječak je istrčao, ali drugi je ostao u radnji. Međutim, kasnije sam na kameri vidjela da kod njega nisu ni bili telefoni. Ja sam potrčala, ali sam shvatila da su mi unutra ostale mušterije. Uostalom, znam da njih zakon štiti pa nisam smjela ni da ga zadržim prisilno u radnji niti da ga pretresem – priča očajna i bijesna radnica Jelena Stanimirović.

Sve su zabilježile i nadzorne kamere – na snimku se vidi da jedan od dječaka oba telefona stavlja ispod majice i izlazi napolje, dok njegov brat ostaje u radnji i nastavlja da gleda telefone kao da se ništa nije dogodilo. Kada su vratili snimak kamere, vidjeli su da su oni dolazili ranije da izvide teren.

– Na snimku se vidi da su dolazili više puta. Prilikom jednog njihovog dolaska nama je nestao telefon, ali mi smo mislili da se negdje izgubio. Međutim, poslije ove krađe sve nam je kristalno jasno – priča vidno iznervirana radnica.

Oštećeni su uspjeli da pronađu oca, koji je, kako saznajemo bivši policajac. Međutim, ispostavilo se da se on više ne stara o njima.

– Kada smo ga pozvali, on je rekao da je Centru za socijalni rad dao izjavu, da on nema ništa sa njima. Prijavili smo policiji i čekamo šta će oni uraditi – priča Jelena.

Ovaj slučaj komplikuje to što se radi o maloljetnicima. U takvim situacijama prvi korak je savjetodavno djelovanje Centra za socijalni rad.

– Radi se o veoma osjetljivoj populaciji koja nije krivično odgovorna. Ukoliko imamo saznanja da su djeca mlađa od 14 godina izvršioci krivičnih djela ili su formiranog asocijalnog ponašanja, savjetodavnim radom pokušavamo da osnažimo porodicu. Ukoliko taj metod ne da rezultate, organ starateljstva može da izrekne korektivni nadzor roditeljima, pokretanje postupka lišavanja roditeljskih prava i podnošenje krivičnih prijava protiv roditelja osnovnom javnom tužilaštvu – kaže Vesna Brajić iz Centra za socijalni rad u Šapcu, piše Blic.

Međutim, kod nas ne postoje specijalizovane hraniteljske porodice gdje bi djeca bila smještena, već su to ustanove socijalne zaštite, za šta je potrebna saglasnost nadležnog ministarstva.

Tome prethodi utvrđivanje krivične odgovornosti, na čemu, kako su nam potvrdili, radi policija i tužilaštvo, uz saradnju sa Centrom za socijalni rad.

I majka uključena?

Kako svjedoče prodavci, krađe iz prodavnice mobilnih telefona nisu jedine. Prema priči šabačkih trgovaca, u krađu sa četvoricom braće ide čak i majka.

– Njih ovdje svi znaju. Kradu sve što stignu. Njima je krađa postala sastavni dio dana – kaže vlasnica radnje koja se našla na meti razbojnika Mirjana Đurđević.

Blic.rs/Srpskainfo

Preporuka

U stanu dvadesetdvogodišnjaka pronađeno skoro POLA...
views 326
Službenici Sektora kriminalističke policije uhapsili su B.V. (22) iz Prijedora zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i prom...
Ratna prošlost banjalučkog muftije Nusreta Abdibeg...
views 56
Uoči novogodišnjih praznika Sabor Islamske zajednice je za banjalučkog muftiju imenovao Nusreta Abdibegovića, bivšeg travničkog muftiju. Prije nekolik...
“UZMEM TABLETICU I MOGU DA VOZIM CELU NOĆ...
views 117
Nove pametne droge preplavile su tržište Srbije. Nude se radnicima i studentima da bolje i duže rade, a prodaju se putem interneta. Čak toliko su "zaš...
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ramiza Drekovića...
views 14
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanta 4. korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića (62) za ratni zločin protiv civilnog stanovniš...
Jedna od vođa grupe “Pravda za Davida”...
views 610
Danijela Daca Ratešić-Došen, jedan od lidera grupe "Pravda za Davida", dala je ostavku na mjesto predsjednika organizacije "Budimo ljudi", a kao razlo...
Sarajevo bez reakcije na prijetnje mudžahedina (VI...
views 131
Za džihad u Bosni i Hercegovini "spremno je" 10.000 mudžahedina, suština je skandaloznog video - zapisa u kojem se "slavi vakat kada će doći rat". I d...