Pedeset godina padobranstva Prijedorčanin Jovica Mandić-Joco proslavio je na Aerodromu “Urije” u društvu prijatelja i naslednika izvođenjem 6501 skok. Ovaj višestruki reprezentativac BiH, instruktor padobranstva, trener reprezentacije Jugoslavije, međunarodni sportski sudija i probni padobranac fabrike „Kluz” u Beogradu, gdje je i penzionisan, sjeća se daleke 1968. godine i s pijatetom priča o generacijama padobranaca Prijedora od kojih su mnogi ušli u četvrtu deceniju padobranskog staža.

Jovica Mandić je skakao sa 54 tipa padobrana i iz 36 tipova vazduhoplova. Skokove je izvodio na moru, jezerima i rijekama a skakao je sa visina od 800 do 6000 metara.

-Padobranstvo je ozbiljan posao i nije svako mogao ostati u profesionalizmu kao mnogi od nas. Za minulih 50 godina ja sam, sa 6500 skokova, uspio. Moji prijatelji, koji žive u Novom Zelandu, imaju i po 35.000 skokova. To diktiraju finansije – kaže Mandić i dodaje da su Aeroklubu „Prijedor potrebni novi padobranci i profesionalni nastavnik padobranstva.

Manđić će i dalje organizovati mnoga klupska, republička i međunarodna prvenstva i diviti se Prijedorčanima na uspjesima. Ledinu na Urijama iz 1968. godine i pet decenija veze sa padobranom i Prijedorom neće zaboraviti.

M. Bogun/Kozarski