Prijeđorska Mašinska škola dobila je danas vrijednu donaciju od njemačke Agencije za međunarodnu saradnju „GIZ“ koja se sastoji od četiri kompleta opreme za mjerenje kvaliteta proizvoda, četiri računara i seta stručne litereture o programskim jezicima. Ukupna vrijednost donacije, koja je ralizovana u okviru projekta „Stručno obrazovanje”, je 16.000 KM.

Mi smo i do sada sa ovom Agencijom reallzovali niz drugih aktivnosti, poput stručnih usavršavanja naših profesora u Njemačkoj, Tuzli i Sarajevu. Imali smo i posjetu menadžmenta škole Njemačkoj u dva navrata. Tako da je saradnja na visookom nivou i radujemo se drugoj fazi projekta – rekla je Dijana Šobot, direktor Mašinske škole. Ona je dodala da se u narednih mjesec dana očekuje i dolazak nove CNC mašine, a mjerna oprema služiće učenicima upravo za provjeru proizvoda izrađenih na ovoj mašini. Zadovoljstvo saradnjom je obostrano, kažu u Agenciji “GIZ”.

Mašinska škola u Prijedoru pokazala je da ima viziju.

U razgovoru sa direktorom škole vidjelo se da ovdje postoji potencijal. I zato je ovaj projekat uspješno implementiran u ovoj školi – naveo je Daniel Radić iz Agencije “GIZ“, koji je dodao da od ove donacije najeveću korist imaju učenici.

Ovo je samo nastavak aktivnosti koje se u Prijedoru odvijaju s ciljem unapređenja obrazovanja, jer je to jedan od ključnih faktora razvoja, rekao je Mišo Reljić, savjetnik gradonačelnika Prijedora.

– Mi već odavno na obrazovanje ne gledamo kao na trošak, već kao na invseticiju za budućnost – rekao je Reljić.

On je dodao da je fleksibilan obrazovni sistem, uz infratruktumo uređene lokacije i servise gradske administracije, ono što Prijedor čini privlačnim investitorima.

Z.J./Kozarski