Zastava 101, Stojadin ili Skala, automobil koji se proizvodio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, danas se na ulicama rijetko susreće, a jedna takav koristi patronažna služba Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi.

Tri decenije

Stojadin je u vlasništvu Doma zdravlja Bosanska Krupa već desetak godina, a nalazi se u gotovo raspadnutom stanju, s vidljivim oštećenjima na limariji. Koristi je patronažna služba koja svakodnevno obilazi okolna krupska sela. I to nije jedini rariret u ovom domu zdravlja. Najstarije auto ove ustanove iza sebe ima tri decenije.

– Naš najstariji auto je star 31 godinu, on je oldtajmer i to je Renault 5, Caddy je star 19 godina, a imamo i dvije Skale, jedna je u funkciji, a drugu koristimo za dijelove. Sanitetsko vozilo, ono najmlađe je od 10 godina ako izuzmemo donaciju koju smo dobili od Općine prije dvije godine, a i taj je prešao oko 300.000 kilometara – kaže nam Mujo Kekić, direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Dijalizni pacijenti

Stara vozila samo su teret ovoj zdravstvenoj ustanovi. Godišnje na njihov popravak i održavanje troše više od 15.000 maraka. Dom zdravlja raspolaže i sa šest sanitetskih vozila, od čega je jedno za prijevoz dijaliznih pacijenata. Dva su osigurana donacijama krupske dijaspore i Općine. Sve skupa nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe pacijenata.

Kekić: Godišnje na popravak troše 15.000 KM

Kekić: Godišnje na popravak troše 15.000 KM

Isti problemi i u Ključu

Iako je stanje voznog parka u ključkom Domu zdravlja nešto bolje, nisu pošteđeni problema koje uzrokuje dotrajalost vozila. Direktorica Sabina Kadrić-Hadžić smatra da bi nabavkom jednog vozila godišnje, u dogledno vrijeme, ovi problemi bili riješeni.
– U posljednjih pet godina Dom zdravlja Ključ kupio je tri nova auta. Jedan je za potrebe dijaliznih pacijenta i dva sanitetska vozila. U posljednjoj kupovini sanitetskog vozila participirala je Vlada USK sa 15.000 KM, dok je ostatak sredstava izdvojio Dom zdravlja Ključ – kaže Kadrić–Hadžić.

Kadrić-Hadžić: Dva vozila

Kadrić-Hadžić: Dva vozila