????????????????????????????????????

Dvojica maloljetnika uzrasta od 12 i 16 godina uhapšeni su zbog sumnje da su na području Kozarca kod Prijedora počinili najmanje 13 teških krađa.

Ovi maloljetnici su za samo 9 dana počinili 14 teških krivičnih djela.

Prema našim saznanjima, riječ je o maloljetnicima koji su prije tri dana uhapšeni zbog sumnje da su demolirali katoličku crkvu Blažene djevice Marije u Nacionalnom parku Kozara.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je tokom kriminalističke obrade nad maloljetnicima policija došla do informacije da se oni mogu povezati i sa drugim krivičnim djelima

– Tom prilikom utvrdili su da su ovi maloljetnici opljačkali najmanje 11 kuća, kao i dva poslovna prostora – rekao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, iako je riječ o djeci pljačke su radili na veoma organizovan način, pa inspektori nisu mogli vjerovati kada su ih povezali s tim.

– Deset vlasnika opljačkanih kuća se nalaze na radu u inostranstvu. Oni su to znali i dolazili do tih kuća, pa najčešće kamenom razbijali prozore i ulazili u unutrašnjost. Iz kuća su krali sve što bi imalo neku vrijednost, od parfema, nakita, novca, pa do tehničkih uređaja – pojasnio je naš sagovornik.

Osim toga, utvrđeno je i da su opljačkali prostorije jednog fudbalskog kluba, kao i kancelarije udruženja žena.

– Prilikom hapšenja i pretresa, policija je pronašla određene stvari za koje sumnjaju da potiču iz krađe. Ono što sada predstavlja problem jeste to što se vlasnici kuća nalaze u inostranstvu, pa se mora čekati da oni dođu, kako bi obavili prepoznavanje pronađenih stvari – pojasnio je naš sagovornik.

Mjere

Portparol Policijske uprave Prijedor Vesna Pačariz potvrdila je da su tokom istrage povezali ove maloljetnike s pljačkama.

– Policijski službenici PU Prijedor prema maloljetnim licima preduzimaju mjere u skladu sa zakonom o zaštiti u postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku – rekla je Pačarizova.