БАЊАЛУКА, 26. МАРТА /СРНА/ - Бањалучки Окружни суд.

Kaznena politika u Republici Srpskoj je nakaradna, posebno kada su u pitanju pravosnažno osuđeni za teška krivična djela – poput pedofilije.

Nevjerovatno je da predator koji je bludničio nad desetogodišnjom djevojčicom bude osuđen na tek tri godine zatvora, i to uz primjenu brojnih olakšavajućih okolnosti?!

Nevjerovatno je da pedofil presudu dočeka na slobodi, da izbjegava odlazak u zatvor, da ga mora hapsiti sudska policija, a sve to zbog nakaradnog zakona koji mu je dozvolio da se tako ponaša.

O (zlo)upotrebi olakšavajućih okolnosti pred sudovima u Srpskoj mogao bi se esej napisati. Jedna od najbizarnijih je protek vremena od izvršenja krivičnog djela. Dakle, pedofil povrijedi djevojčicu, a nesposobno tužilaštvo godinama vodi istragu i na kraju se optuženom odredi manja kazna.

Prema tome, pedofil je osuđen na blažu kaznu zbog nečije nesposobnosti. Nevjerovatno, ali istinito.

Pored svega, olakšavajuća okolnost je i primjerno vladanje tokom suđenja!

Časne sudije, a gdje su otežavajuće okolnosti, gdje su žrtve monstruma, postoje li okolnosti koje njih štite?

Nakaradno pravosuđe izrodilo je nakaradne zakone, a oni nakaradne presude. Pitanje je samo da li bi ista presuda bila i ukoliko bi žrtva, ne daj bože, bila blizak član porodice nekog od nosilaca pravosudnih ili drugih funkcija.

Srpskainfo