Srpski i ruski piloti uvježbavali su na aerodromu Batajnica vazdušnu borbu u okviru Četvrte međunarodne letno-taktičke vježbe “BARS 2018”, na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pripadnici Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade i rukovodilac vježbe Željko Bilić istakao je da se vježba “Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije” održava četvrtu godinu zaredom i da u njoj učestvuju vazduhoplovi iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

On je naglasio da su u vježbu, osim vazduhoplovstva Rusije i Srbije, uključeni i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, a da se vježba izvodi na različitim lokacijama, prenose beogradski mediji.

“Tokom prethodna četiri dana, uvežbavali smo traganje i spasavanje, vežbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Danas je izvedena vazdušna borba, a na prostoru Čente uvežbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima”, objasnio je Bilić.

Zamjenik rukovodioca vježbe, pukovnik Konstantin Surikov, naglasio je da je riječ o drugom izvođenju vježbe u Srbiji čiji cilj, kako je dodao, nije obuka već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka u mješovitim posadama.

Surikov je istakao da letno-taktička vježba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i da se uvježbavaju najsloženiji zadaci kao što su traganje i spasavanje, vazdušni boj i dejstva po ciljevima na zemlji i sporazumjevanje između posada.

Ovogodišnja vježba počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na aerodromu Batajnica i trajaće do subote, 6. oktobra.

SRNA/Nezavisne