Pozorište Prijedor će u subotu, 6. oktobra, premijerno odigrati predstavu “Kolubarska bitka” rađenu po romanu Dobrice Ćosića “Vreme smrti” i dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
Glumac Dean Batoz rekao je da je ovo, nakon predstave “Sabirni centar”, druga premijera u 66. sezoni Pozorišta Prijedor.

“Na najbolji način smo iskoristili novi tonski i svjetlosni park koji smo dobili zahvaljujući grady Prijedoru”, dodao je Batoz.

Režiser Aleksandar Dunđerović kaže da je ovo kolektivni projekat koji je iznijelo Pozorište Prijedor, a u kojem učestvuju još i Narodno pozorište Republike Srpske, Beogradsko dramsko pozorište, dizajner svjetla iz Zagreba, dizajner tona iz Beograda i on koji predaje na Kraljevskoj akademiji za pozorište u Birmingemu u Velikoj Britaniji.

“Ovo je značajan projekat jer se uklapa u ono što se dešava u cijeloj Evropi, a to je proslava 100 godina od kraja Velikog rata, a za nas je važan jer je to veliki nacionalni tekst. Jeste kraj Prvog svjetskog rata i u isto vrijeme početak novih ratova i, kad se gleda ta predstava, shvati se da je to jedan isti rat koji traje 100 godina”, rekao je Dunđerović.

Glumica Mirela Predojević naglasila je da je zadovoljstvo, čast i odgovornost igrati u ovakvom projektu jer se glumac ponajviše raduje istorijskim likovima.

“Svi su toliko važni da bi se o svakom mogla napisati bar po jedna monodrama. Onda možete misliti šta to znači, ne samo za gledaoca, nego i za glumca. Lik Milunke Savić u prvobitnoj verziji nije postojao, ali je reditelj odlučio da se raspiše lik velike heroine sa više od 12 ordena i devet rana koja je godinu dana krila da je žensko i ratovala”, rekla je Predojevićeva.

Glumac Goran Jokić igra lik Živojina Mišića, generala u tom trenutku bitke, a kasnije vojvode i najpoznatijeg srpskog vojskovođe iz Prvog svjetskog rata.

“Bilo je zadovoljstvo raditi, jer ima mnogo materijala za rad na ovom liku i predstavi. Bilo je i izuzetno naporno, s tim da se sve to moralo istraživati i prilagođavati ovakvoj predstavi u kojoj neki glumci igraju i po četiri lika, jer ima 26 likova, a 14 glumaca”, naveo je Jokić.

On smatra da je napravljena predstava o kojoj će se pričati i koja će biti veoma gledana.

“Ja igram ulogu sa mnogo teksta, značajnu u našoj i svjetskoj istoriji i mislim da smo uspjeli napraviti jednu intimniju verziju, za razliku od one koja je poznata javnosti. Stavili smo akcenat na intimnije priče između likova, dopisali nekoliko likova koji nisu bili u originalnoj dramatizaciji, a postoje u istorijskim dokumentima i u romanu `Vreme smrti`, tako da je to jedno sasvim novo viđenje Kolubarske bitke i onoga šta se dešavalo našem narodu tih nesrećnih dana s početka jeseni i zime 1914. godine”, dodao je Jokić.

U predstavi igraju i Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Branko Janković, Želimir Rivić, Željko Kasap, Siniša Vučićević, Dimitrije Vokić, Jelena Seksen, Zorica Jojić, Milovan Srdić i Vasilije Pačariz.

Premijera je zakazana za 6. oktobar u 20.00 časova, pretpremijera će biti dan ranije u isto vrijeme, a termin prve reprize biće poznat naknadno. Predstava će 11. novembra biti odigrana u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru obilježavanja 100 godina od završetka Velikog rata.

prijedor24h