Zapadni mediji u komentarima prvih rezultata izbora u BiH ocjenjuju da je pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH proglasio proruski orijentisani Milorad Dodika i ukazuju na moguće komplikacije u napredovanju BiH ka EU i NATO savezu.

“NJujork tajms” piše da bi “pobjeda Dodika, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogla da pogorša etničko suparništvo” u BiH i blokira njenu inicijativu da postane članica EU.

“Dojče vele” u tekstu se napominje da je Dodik poznat po svojim proruskim stavovima i podsjeća da je on ranije govorio o održavanju referenduma o osamostaljenju Republike Srpske od BiH.

Bi-Bi-Si prenosi da je “nacionalistički lider” Srba u BiH proglasio pobjedu i podsjeća da su se izborni posmatrači žalili da su etnički lideri tokom kampanje koristili retoriku koja izaziva podjele.

“Srbin nacionalista, bošnjački lideri pobijedili na izborima za Predsjedništvo” je naslov teksta u kojem Rojters izvještava o rezultatima izbora.

Agencija navodi da su, osim Dodika, mjesto u Predsjedništvu dobili kandidat “najveće muslimanske bošnjačke partije” Šefik DŽaferović i “umjereni Hrvat Željko Komšić” ispred “hrvatskog nacionaliste Dragana Čovića”.

Rojters ocjenjuje da su ovi izbori bili test na kojem se određivalo da li će BiH napredovati prema članstvu u EU i integraciji sa NATO savezom ili će i dalje biti opterećena etničkim suparništvom.

“Foks njuz” je izdvojio apel Džaferovića da BiH nastavi da napreduje prema EU i da je odmah potrebno formirati organe vlasti na svim nivoima.

SRNA