epa05446328 Palestinian female masked militants from the Al-Quds Brigades, the military wing of the Islamic Jihad, take part in an Islamic Jihad rally in Rafah, southern Gaza Strip, 29 July 2016. EPA/MOHAMMED SABER

Istraga kosovskog tužilaštva protiv šestočlane grupe džihadista, uhapšene zbog pripreme napada na Izraelce, Srbe i KFOR, pokazala je da su optuženi pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove u Albaniji, kao i da su planirali da izazovu haos na Kosovu, poput onog koji se dogodio tokom martovskog nasilja 2004. godine, preneo je RTS pozivajući se na prištinski portal Kalzo.

Optužnica protiv ove grupe predata je kosovskom pravosuđu prošle sedmice i u njoj se navodi kako su optuženi pokušali da organizuju i izvedu terorističe napade na Kosovu, na koji način su birali mete, te kako su njihove akcije finansirane.

Jedan od optuženih, Bujar Behrami, u iskazu je policiji otkrio detalje vezane za planiranje napada, regrutaciju bombaša, kao i načine na koji su pripadnici ove grupe pokušali da nabave oružje, eksplozive i bojne otrove.

Osim Bujara Behramija, za terorizam su optuženi i Resim Kastrati, Gramos Šabani, Albert Ademaj, Leutrim Musliju i Edona Haliti. Bujari je, prema optužnici, pokušao da formira grupu “Pomagači Islamske države u zemlji orlova”, koja bi djelovala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.

Leutar Musliju je u maju osuđen na tri i po godine zatvora zbog planiranja napada na izraelske navijače tokom meča u Elbasanu.

Istragom je utvrđeno da im je Islamska država prebacila oko 9.000 evra za finansiranje napada. Planirali su i da napadnu dva ugostiteljska objekta u Gračanici, kao i pravoslavnu crkvu u Kosovskoj Mitrovici.

 

 

Suštinski, operacija džihadista počela je u jesen 2016. godine, kada je Behrami stupio u vezu sa Ridvanom Akifijem koji mu je rekao da počne da planira napad na Izraelce tokom utakmice koju je fudbalska reprezentacija te države igrala u Albaniji.

Plan, koji je u međuvremenu predstavljen i glavnom kosovskom džihadisti u Siriji Lavdrimu Mudžaheriju, uključivao je bombaški napad za kojim bi uslijedila pucnjava iz automatskog naoružanja. Novac je, kako se navodi u optužnici, nabavio Akifi preko tajne službe Islamske države.

Pošto je taj plan, u međuvremenu, propao, grupa džihadista odlučila je da pronađe nove mete, zbog čega je stupila u kontakt sa neimenovanim oficirom albanske vojske od koga su pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove.

Gotovo istovremeno, grupa je izgubila kontakt sa ključnim ljudima u Islamskoj državi, pošto su Mudžaheri i Akifi ubijeni u borbama u Siriji, pa je komunikacija nastavljena sa osobama koje su u optužnici označene kao “A1” i “A2”.

– Moja ideja bila je da napadnemo pravoslavne objekte u vreme njihovih verskih praznika…Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi…A3 je otišao u Albaniju da nabavi bojne otrove i eksploziv –  navodi se u Behramijevoj izjavi.

Džihadisti su u Albaniji uspjeli da pronađu vezu koja bi im omogućila da kupe eksploziv po cijeni od 1.000 evra za kilogram, ali je potraga za bojnim otrovima bila komplikovana iako se jedan od članova grupe sastao i sa visokim oficirom albanske vojske.

U slijedećem koraku, džihadisti su, kako se navodi u dokumentima tužilaštva, naišli na ozbiljan problem jer nisu uspjeli da pronađu ljude zainteresovane da budu bombaši-samoubice, pa je plan napada na srpske vjerske objekte sa Božića pomjeren za Uskrs, a kao mete su označeni Gračanica, Kosovska Mitrovica, Peć i Prizren.

Na kraju, grupa džihadista odustala je od napada na Uskrs, pa je cijeli plan pomjeren za Vidovdan, ali je Islamska država tražila da izvedu akciji poput martovskog pogroma 2004. godine, dok je Behrami smatrao da napad treba da bude manjeg intenziteta.

Tanjug/Srpskainfo