“Ukoliko bi bošnjačke stranke u službenu posjetu pozvale Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Hrvati srednje Bosne to bi smatrali političkom provokacijom”, rekao je za Dnevnik.ba Bojan Domić, sekretar Županijskog odbora HDZ-a BiH srednja Bosna.

Domić u izjavi ističe kako Hrvati u tom dijelu BiH nisu glasali za Željka Komšića i da su ga, između ostalih, i Bošnjaci srednje Bosne podržali.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci bi se u srednjoj Bosni trebali odlučiti žele li da im u posjete stiže Šefik Džaferović ili Željko Komšić.

“Mi poštujemo samo legitimno izabrane predstavnike naroda u Predsjedništvu BiH. Na osnovu toga, pozivamo i Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH u Travnik, sjedište Županije srednja Bosna”, izjavio je Domić.

Prema njegovim riječima, BiH je moguća samo kao država triju konstitutivnih naroda i njenih građana, a ne da jedan narod zato što je brojniji ima dva člana Predsjedništva BiH.

“BiH mora imati novi reformisan Izborni zakon BiH u kojem će legitimno predstavljanje biti zagarantovano svakom od naroda koji prema Ustavu tvore ovu zemlju kao i svim ostalim građanima. To je temelj BiH i njene budućnosti, a ne ove šibicarske prevare cijelog jednog naroda”, rekao je Domić za Dnevnik.ba.

Podsjećaju, načelnici opšina Kiseljak, Kreševo, Dobretići i Vitez i predsjednici opšinskih vijeća Novi Travnik, Travnik, Bugojno, Kiseljak, Fojnica, Јajce i Busovača proglasili su zajedničkim pismom Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, personom non grata na hrvatskim područjima u Srednjoj Bosni.

U Travniku i drugim gradovima srednje Bosne jutros su osvanuli plakati s natpisima “Nisi moj predsjednik”, a prije nekoliko dana su objavljene i fotografije privatnih porodičnih kuća s natpisima “Komšić nije moj predsjednik”.

Izvor: Dnevnik.ba